Fredrik Gårdare (längst bort i bild) ser oroväckande på framtiden för matchfixning inom svensk fotboll
Fredrik Gårdare (längst bort i bild) ser oroväckande på framtiden för matchfixning inom svensk fotboll - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Fredrik Gårdare: "Kan bli betydligt lättare för kriminella"

Fredrik Gårdare fick chansen att leda aktionsgrupp idrott för att stoppa matchfixningen i svensk fotboll. Men gruppen lades ner 2021, något som oroar Gårdare.
– Vi riskerar att falla tillbaka, säger han i en exklusiv intervju med Studio Allsvenskan.


2021 stängdes en spelare av för matchfixning efter att ha avsiktligt tagit ett gult kort i matchen mellan Elfsborg och Kalmar. Bakom arbetet låg Fredrik Gårdare och hans aktionsgrupp AKI (aktionsgrupp idrott). Som aktivt jobbade för att stoppa kriminalitet inom idrotten. Gruppen lades dock ner 2021 och Gårdare slutade hos polisen.

– Anledningen var att vi i gruppen hade lyckats med de mål vi satt upp och då var vi klara, säger han i en intervju med Studio Allsvenskan.

– Satsningen gav effekt och vi lyckades stoppa många kriminella nätverk som höll på med matchfixning.  

Gårdares oro: "Kan bli betydligt enklare för kriminella"

Numera är Fredrik Gårdare anställd hos stiftelsen "Trygghet Sverige" och ska agera oberoende resurs till olika idrottsförbund, och fortsätta med arbetet han påbörjade med AKI. Dock berättar den före detta polisen för Studio Allsvenskan att han ser oroande på framtiden vad gäller matchfixning inom svensk fotboll.

– Då polisen i dagsläget inte har någon specialinsats inom området kan det bli betydligt enklare för de kriminella nätverken att ta sig in i fotbollsklubbarna igen, säger han i fotbollspodden.

– Vi riskerar att falla tillbaka och tappa de framsteg vi gjort. Polisen måste fortsätta att ta kriminalitet inom fotbollen på allvar annars kan det snabbt förvärras. 

Vill du lyssna på hela avsnittet med Fredrik Gårdare kan du göra det här

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hedman: "Tillbaka på nivån där jag hör hemma"

Testades positivt för dopning – tävlade i OS ändå

23 kinesiska simmare testades positivt för dopning – men fick ändå fortsätta tävla. 13 av dessa deltog senare vid OS i Tokyo 2021 och vann bland annat tre guldmedaljer. Det avslöjar Daily Telegraph, New York Times och ARD under lördagen.

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

idag 06:02
Verstappen tog hem segern före Mercedesföraren Lewis Hamilton och stallkollegan från Red Bull, Sergio Perez. Han utökar därmed sin ledning i F1-kampen totalt.

Stark högt upp i Texas

idag 04:38
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.