Börje Salmings äldre bror Stig Salming berättar om mötena.
Börje Salmings äldre bror Stig Salming berättar om mötena. - Foto: Jessica Gow/TT Stina Stjernkvist/TT

Börje Salmings bror: "Han blir sämre för varje tillfälle"

Sedan Börje Salming gick ut med att han drabbats av ALS har hyllningarna till ishockeyikonen flödat in – inte minst under Hall of fame-helgen i Toronto. En liknande hyllning väntar nästa år och en av personerna bakom idén är Börje Salmings bror Stig Salming.


Det var i augusti som Börje Salming, 71, först berättade att han drabbats av nervsjukdomen ALS. Sedan dess har en stiftelse i den forna ishockeystjärnans namn startats, samtidigt som hans sjukdomsförlopp beskrivits, av frun Pia Salming, som "galopperande".

Under helgen befann sig Börje Salming med familj i Toronto där 71-åringen hyllades stort av sin tidigare NHL-klubb Toronto Maple Leafs.

 – Jag är så glad för pappas skull, att han orkar och får uppleva det här, sade dottern Bianca Salming till Expressen i samband med att Börje Salming fått stående ovationer.

Här kan du läsa mer om hyllningen till Börje Salming.

Stig Salming om mötena med Börje Salming:

Hyllningar till Börje Salming väntar även på hemmaplan i Sverige. Bland annat planerar Brynäs att anordna en match, för att uppmärksamma ALS-forskningen, mellan Tre Kronors och Torontos veteranlag den 11 februari nästa år.

En av de som står bakom initiativet är Börje Salmings äldre bror Stig Salming.

– Min fru gick bort förra året och jag har knappt kommit igenom det och så kommer det här som en vårdslös påminnelse igen, säger han till i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Börje blir sämre och sämre för varje tillfälle jag träffar honom. När vi ses känns det nästan mer som att vi gråter än kommunicerar, säger Stig, som själv är en av Brynäs största ikoner genom tiderna. 

Läs allt om Börje Salming här: familjen, ALS-sjukdomen och frun Pia Salming.

/
ALS
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!