Frida Karlsson hoppas på att få åka världscupsprinten i Ruka nästa vecka.
Frida Karlsson hoppas på att få åka världscupsprinten i Ruka nästa vecka. - Foto: TT

Efter pallplatsen: Karlsson hoppas på sprint

Två av favoriterna kraschade ut ur tävlingen.Det höll på att bli tre, men Frida Karlsson tog sig upp och tillbaka.Tredjeplatsen i Sverigepremiären kan räcka för att får köra världscupsprinten nästa helg.Jag hoppas det, säger hon.


Ingen kunde rå på Emma Ribom på fredagen. Trots nerver på helspänn inför loppet, visade Piteå Elit-åkaren att hon har något på gång den här säsongen.

Johanna Hagström var närmast att hota, men var chanslös på upploppet.

— Det började redan i går när jag började känna på lite premiärnerver. Och i morse var jag i min egen lilla värld och mådde nästan dåligt. Jag vet att jag blir väldigt nervös, men det är lite jobbigt. Så det är nästan skönt nu när det är över, säger Ribom efter premiärsegern.

Tagit kliv

Kanske var det just känslan av att ha utvecklats mycket under försäsongen som fick nervositeten att spöka.

— Jag tycker verkligen att det har svarat bra på träning under några månader nu, det känns som att jag har tagit kliv fram. Så det kanske var därför jag var extra nervös, för att jag så gärna önskade få ut det här.

Loppets trea Frida Karlsson var minst lika till freds med dagen.

— Jag är supernöjd, säger Karlsson.

På de längre distanserna lär 23-åringen vara given till världscuppremiären i finländska Ruka nästa helg. Men Karlsson vill gärna köra sprinten också, vilket fredagens insats borgar för.

— Jag hoppas att jag får göra det. Det här är verkligen inte min favvobana – jag har väl aldrig åkt bra här. Så att jag åkte bra i dag tar jag med mig, säger Karlsson.

Inblandad i trippelkrock

Karlsson lyckades ta sig till final trots en trippelkrock i semifinalen. Sämre gick det för två av förhandsfavoriterna, Maja Dahlqvist och Anna Dyvik, som också vara inblandade i krocken.

Trots kraschen borde både Dahlqvist och Dyvik få köra världscup nästa helg.

Säger Maja Dahlqvist.

— Jag tror ändå att man tittar mycket på det vi gjort innan. Jag skulle ha tagit ut både mig och Anna till Ruka, säger Dahlqvist.

Landslagets damtränare Stefan Thomson håller till stora delar med.

— De visar ju i prologen att de är starka (trea respektive fyra), det måste man ta med i beräkningen. Vi får vrida lite på det, men de visade stark nivå där, säger Thomson.

I herrfinalen ställdes den 16-årige supertalangen Alvar Myhlback mot etablerade stjärnor som bland annat Calle Halfvarsson och William Poromaa.

Då visade Halfvarsson klass och kammade hem segern före Oskar Svensson och just Myhlback.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!