Bianca Salming är dotter till Börje Salming, som dog i sviterna av ALS den 24 november
Bianca Salming är dotter till Börje Salming, som dog i sviterna av ALS den 24 november - Foto: Erik Simander/Stina Stjernkvist/TT

Stödet till Bianca Salming efter Börjes bortgång: "Så fin pappa"

Börje Salming har avlidit i sviterna av ALS, 71 år gammal. Han efterlämnar fyra vuxna barn, varav ett är friidrottsstjärnan Bianca Salming, 24.


I augusti 2022 gick hockeylegenden Börje Salming ut och berättade att han drabbats av nervsjukdomen ALS.

"Jag har fått ett besked som har skakat om livet för mig och min familj. De tecken, som antydde att allt inte stod rätt till i min kropp, visade sig vara sjukdomen ALS. På ett ögonblick förändras allt", sade Börje Salming i ett uttalande till TT då.

Börje Salming är död - blev 71 år gammal

Förra torsdagen hyllades han inför en stående ovationer på Tidernas hockeygala i Avicii Arena i Stockholm. Idag, exakt en vecka senare, nås vi av nyheten att Börje Salming avlidit i sviterna av sin ALS, 71 år gammal.

"Toronto Maple Leafs sörjer förlusten av Börje Salming. Börje var en pionjär inom sporten och en ikon med sin otroliga karaktär och tuffhet. Han hjälpte till att öppna dörren för européer i NHL och definierade sig själv genom sitt spel på isen och genom sina insatser för samhället", skriver Toronto Maple Leafs president Brendan Shanahan i ett uttalande. 

Börje Salmings fyra barn

Börje Salming fick fyra barn. Med sin första fru Margitta Wendin fick han sonen Anders Salming, född 1974, och dottern Teresa Salming, född 1976.

Tillsammans med sin andra fru Katarina Pettersson fick han ytterligare två barn – sonen Rasmus Salming, född 1995, och dottern Bianca Salming, född 1998. 

Från år 2016 och fram till sin död var Börje Salming gift med hustrun Pia Salming.

Bianca Salming stöttas – efter pappans bortgång

Bianca Salming har gjort en framgångsrik karriär inom friidrott och mångkamp, och så sent som i somras satt pappa Börje på läktaren och hejade fram henne i EM.

Allt om Bianca Salming: Pojkvän, syskon, mamma, pappa och längd

Börje Salming på friidrotts-EM i München 2022. Foto: Jessica Gow/TT

Bianca Salming har inte uttalat sig efter pappans död, men stöttas nu av sina följare på Instagram. Kommentarsfältet till hennes senaste bild, som lades ut för ett par dagar sedan, har fyllts av kondoleanser, röda hjärtan och stärkande ord.

"Sänder alla mina tankar och kärlek till dig och familjen", skriver en följare.

"Beklagar livets orättvisa sida, må din far lysa som den starkaste stjärna - så som han alltid var", skriver en annan.

"Tänker på er alla i familjen. Så fin Pappa, förebild & ödmjuk person", skriver en tredje.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Xabi Alonso nobbar Liverpool

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

2 timmar sedan
Å ena sidan en förväntad storpublik på flera håll. Å andra sidan farhågor kring mer våld. På påskafton börjar fotbollsallsvenskan 2024. Vi är oroliga för att ordningsstörningarna kan dämpa kärleken och möjligheten att alla ska känna att fotboll tillhör mig, säger Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

idag 10:38
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.