Leo Johansson, som åkt OS och nu är uttagen till världscuppremiären i Ruka, berättar att han lever på 7 000 kronor i månaden.
Leo Johansson, som åkt OS och nu är uttagen till världscuppremiären i Ruka, berättar att han lever på 7 000 kronor i månaden. - Foto: TT

Världscupåkare lever på 7 000 i månaden

Den ekonomiska klyftan växer i svenska skidlandslaget som i helgen åker världscuppremiär i Finland.Storstjärnor som Frida Karlsson och Ebba Andersson blir rika på sin sport. Andra får kämpa för att klara vardagen.Utan mina föräldrar hade jag inte stått här, säger Leo Johansson.


Fakta: Ekonomiska förutsättningar för svenska skidåkare

+ Ersättning från Svenska skidförbundet

Ersättning från skidförbundet är för A-landslaget är 200 000 kronor per säsong och för B-landslaget 27 000 kronor per säsong.

Åkarna kan teckna egna sponsorkontrakt om det fungerar med förbundets sponsorer.

Svenska skidförbundet ger också en bonus till de åkare som blir bland de tre bästa i totala världscupen, 50 000 kronor för den som vinner totala världscupen, 30 000 kronor för den som blir tvåa och 20 000 kronor för den som blir trea.

Svenska skidförbundets bonus i VM är 150 000 kronor för ett guld, 75 000 kronor för ett silver och 50 000 kronor för ett brons.

+ Prispengar i världscupen

Per deltävling: 1) 167 659 kronor, 2) 111 773, 3) 55 886... 10) 11 177... 20) 2 235.

Totala världscupen: 1) 558 865, 2) 447 092, 3) 335 319... 10) 50 022... 20) 8 941.

+ Prispengar per deltävling i Svenska cupen

1) 7 000 kronor, 2) 4 000, 3) 3 000.

+ Långloppsåkarna

Långloppsåkarna i Ski Classics har personliga kontrakt med sina respektive stall. Dessa kontrakt är hemliga, men enligt flera källor till TT tjänar en långloppsåkare, som är bland de 30 bästa i Ski Classics, 100 000-350 000 kronor per år.

Dessutom tillkommer individuella bonusar och egna sponsorkontrakt.

+ Prispengar i Ski Classics

Varje arrangör måste erbjuda minst en total prissumma på 219 231 kronor som ska vara lika för herrar och damer. Därefter är det upp till varje arrangör att fördela dessa pengar till ettan, tvåan, trean och så vidare.

De flesta arrangörer erbjuder en högre total prissumma. Vasaloppet har högsta totala prissumman på 618 000 kronor. Där får herr- och damvinnaren 99 000 kronor var.

I samband med Sverigepremiären i Bruksvallarna förra helgen reagerade flera åkare på de låga prispengarna där vinnaren fick 1 500 kronor.

— Jag trodde det var ett skämt, sade Moa Ilar till Aftonbladet efter att fått en prischeck på 1 000 kronor.

Reaktionerna belyser de ekonomiska skillnaderna i svenska landslaget.

De som regelbundet tar pallplatser i världscupen och vinner mästerskapsmedaljer har det bra ekonomiskt. De får prispengar, bra sponsoravtal, samt mer ersättning från skidförbundet. Åkare i den kategorin är Frida Karlsson, Maja Dahlqvist, Jonna Sundling och Ebba Andersson.

Men flera av deras landslagskompisar lever under magra ekonomiska förutsättningar och har svårt att klara utgifter för boende och mat, enligt flera personer som TT pratat med.

Grundersättning

Svenska A-landslagsåkarna har en årlig grundersättning från förbundet på 200 000 kronor om året. Åkarna i B-landslaget får motsvarande 27 000 kronor om året.

Bengt-Ove Dahlqvist har tillsammans med flera ledare i Falun-Borlänge SK drivit frågan om bättre villkor för svenska skidåkare. Han är också pappa till Maja Dahlqvist och berättar att dottern fick kämpa hårt med ekonomin före genombrottet 2019.

— Hon levde på 6 000 kronor i månaden. Det var pengar som skulle gå till hyra, bil och mat. Sedan var hon duktig på att jaga egna sponsorer, säger Bengt-Ove Dahlqvist.

Hjälpande föräldrar

Flera ledare, tränare och föräldrar till denna kategori skidåkare berättar för TT om vuxna skidåkare som måste få hjälp av föräldrarna för att klara sig. Flera lever på under 10 000 kronor i månaden. En del studerar, andra erbjuder skidkurser för några hundralappar och vissa jobbar lite på sommaren för att klara sig.

Många som blivit kring 25 år frågar sig om satsningen är värd detta.

— De börjar skämmas över hur de lever och börjar tänka på sin framtid och på studier. Några går över till långloppen där det finns helt andra pengar, säger Bengt-Ove Dahlqvist och fortsätter:

— Vi har åkare som åker OS vars föräldrar inte kan ta sommarsemester för att de måste hjälpa sitt barn ekonomiskt med skidåkningen.

B-landslagsmannen Leo Johansson, som i fjol åkte OS och nu är uttagen till världscupen i Ruka, säger att den beskrivningen passar på honom:

— Det kan nog vara jag. Utan mina föräldrar hade jag inte stått här, säger 23-åringen.

7 000 kronor i månaden

Leo Johansson berättar att han lever på 7 000 kronor i månaden. Pengarna går till hyra av den lägenhet som hans föräldrar köpt åt honom i Falun, samt till mat och bensin till bilen.

— Det som är lite surt är att det finns många som har det väldigt bra och vi andra har det väldigt dåligt och lever på våra föräldrar, säger Leo Johansson, som inte haft någon nytta av att Fis höjde prispengarna i världscupen inför den här säsongen:

— De höjde med 45 000 kronor, men 40 000 av de pengarna går till ettan och tvåan. Det är hårt om man inte är topp tre.

Leo Johansson erkänner att han funderat på att ibland tacka nej till världscupen för att i stället åka Svenska cupen.

— Åker man världscup kanske man tjänar några tusen, men åker man i Sverige kan man tjäna 10 000 kronor en helg.

Klubbarnas ansvar

Svenska skidförbundets längdchef, Lars Öberg, betonar klubbarnas ansvar:

— Jag är fullt medveten om att det inte är en optimal situation som många befinner sig i. Det vi kan göra är att prispengarna blir bättre och hjälpa till att bli nytänkande tillsammans med klubbarna för att se till att klubbarna kan stötta på ett bra sätt. Skidförbundet kan inte hjälpa alla som vill satsa.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

igår 20:40
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

igår 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.