Calle Halfvarsson kom på fjärde plats i herrarnas millopp i Ruka efter en chocköppning.
Calle Halfvarsson kom på fjärde plats i herrarnas millopp i Ruka efter en chocköppning. - Foto: TT

Halfvarssons chocköppning fick fart på ledarna

En chocköppning, som fick svenska ledarna att tro på seger, slutade med en fjärdeplats för Calle Halfvarsson. Bara 5,1 sekunder från pallen.Är lite förvånad att man var så nära pallen. De tre-fyra sista kilometerna var bedrövliga, säger han.


Fakta: Calle Halfvarsson

Fakta: Calle Halfvarsson

Ålder: 33 år.

Klubb: Sågmyra SK.

Bor: Sågmyra, utanför Falun.

Främsta meriter: VM: 2 silver 2013, 2015. 1 brons (2017) alla i stafett.

Övrigt: Blev pappa i somras vilket gav hans karriär en ny skjuts framåt.

Den svenska inledningen på världscupens millopp i Ruka påminner om fornstora dagar med Gunde Svan och Thomas Wassberg i toppen.

Efter en kilometer ledde Calle Halfvarsson med fyra tiondelar före William Poromaa.

Efter tre kilometer var Halfvarssons ledning åtta tiondelar före Poromaa och med norrmannen Pål Golberg trea, drygt tre sekunder efter.

Efter fem kilometer var Halfvarssons ledning 1,6 sekunder före Poromaa på andra plats. Johannes Høsflot Klæbo låg trea, 3,4 sekunder från ledning.

Roligt för ledarna

Då var det fart på svenska ledarna vid spåret:

— Ledarna blir lite åh, fyra sekunder i ledning. Då blir det roligt. De vet att jag är i bra form så håller jag ihop det, så går det fort, berättar Calle Halfvarsson.

Men på andra halvan var det ridå. Calle Halfvarsson hade knappt styrfart när han åkte i mål som fyra, 33 sekunder efter Johannes Høsflot Klæbo som vann med 20 sekunder före Pål Golberg. William Poromaa blev nia, 48 sekunder efter segraren.

— Det var en för tuff öppning. Tänkte öppna kontrollerat. Men jag behöver inte åka tre-fyra sekunder snabbaste än Klæbo i början. I så bra form som han är nu är det lite väl optimistiskt, säger Halfvarsson, som gläds åt att han bara var 5,1 sekunder från pallen.

— Det får man ta med sig. Är lite förvånad över att man är så nära pallen, med tanke på de tre-fyra sista kilometerna som var bedrövliga. Jag tog mig knappt i mål.

Tror inte på Klæbo-skada

Inför den här helgen signalerade Johannes Høsflot Klæbo att han var tveksam till start på grund av en långvarig skada som inte läkt ordentligt. Något som fått Calle Halfvarsson att reagera:

— Han verkar inte vara jätteskadad. De kommer inte att behöva köra ut honom med rullstol. Men man ska inte skoja. Han har säkert haft en skada. Det är nog inget ljug att han haft en bristning i låret. Men nu är han inte speciellt skadad. Det hoppas jag verkligen. Inte om han vinner med 20 sekunder. Annars kan vi lägga av.

Inför söndagens jaktstart har Calle Halfvarsson taktiken klar när det gäller jakten på pallen:

— Det är bara att gå med och spurta mot slutet.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!