Hanna Öberg efter segern.
Hanna Öberg efter segern. - Foto: TT

Öberg gjorde som sambon: "Ville inte vara sämre"

Hanna Öberg, 27, ville inte vara sämre än pojkvännen Martin Ponsiluoma i världscuppremiären i skidskytte.Svenskan vann distanstävlingen i överlägsen stil.Det var inspirerande att se Martin i går och jag ville inte vara sämre, säger Öberg.


Fakta: Hanna Öberg

Född: 2 november 1995 i Svensbyn utanför Piteå.

Bor: Östersund.

Familj: Mamma Viktoria, pappa Tomas, lillasyster Elvira. Sambo med Martin Ponsiluoma.

Klubb: Piteå skidskytteklubb.

Världscupdebut: 2016.

Mästerskapsmedaljer: OS: 2 guld, 1 silver. VM: 1 guld, 2 silver, 4 brons. Sju världscupsegrar (inklusive en i VM).

Aktuell: Vann distansloppet i världscuppremiären i Kontiolax.

Premiären i finländska Kontiolax har utvecklats till en riktig familjeaffär. Martin Ponsiluoma inledde med seger i herrarnas distanslopp och flickvännen Hanna Öberg ville inte vara sämre utan tog hem damernas distanslopp, efter att bara skjutit en bom. Dessutom matchades Hanna Öberg mot lillasyster Elvira Öberg i slutet av loppet, Elvira Öberg som sköt bort chansen till en pallplats efter tre bom.

— Men vi visar att vi håller hög klass och vi två var snabbast i spåret i dag, säger Hanna Öberg.

— Det kan bli en spännande vinter.

"Bästa situationen"

Elvira Öberg kom tvåa i världscupen förra säsongen och Hanna Öberg fyra. Nu visade storasyster att "gammal är äldst". Hon säger att det är Elviras förtjänst att hon är där hon är i dag.

— Jag har Elvira att tacka för att jag fortsätter att utvecklas, framför allt i spåret. Jag har den bästa situationen som någon har i skidskyttevärlden – att få träna med henne varje dag. Vi har bra sparring, säger Hanna Öberg.

Att skjuta fullt i första skyttet var viktigt för fortsättningen av premiärloppet för Hanna Öberg.

— Då kunde jag slappna av och jag kände att jag var inne i loppet. Jag är väldigt nöjd med genomförandet, att jag fick ihop alla delar, säger hon.

"Vilken start vi får"

Hon var inte nöjd med skyttet under förra säsongen och har till denna säsong fokuserat på skyttet genom dels ett nytt vapen, dels tränat med bättre kvalitet på skjutvallen.

— Det var skönt att få skyttet att klaffa redan i första loppet. Första tävlingen är kanske svårast, att hitta rätt i anspänningsnivå, så jag är väldigt nöjd, säger Hanna Öberg.

Öberg var 36,5 sekunder före tvåan, norskan Ingrid Landmark Tandrevold och 39,7 sekunder före trean Lisa Vittozzi, Italien. Elvira Öberg slutade nia.

— Ett hyfsat stabilt lopp, jag åker skidor snabbast av alla, sen är det klart att jag är mest missnöjd med bommen i sista stå. Jag visar att jag håller en hög nivå även en sämre dag, säger Elvira Öberg som hyllar sin syster:

— Hon gör det bra i dag, det är imponerande. Får inte jag vinna så vill jag helst att hon vinner, så det är snyggt, säger Elvira som även tror att syskonen kan vara med i toppen hela säsongen.

Linn Persson om den blågula succéinledningen:

— Fantastiskt, jättekul. Vilken start vi får, säger hon.

För segern får Öberg 163 100 kronor i prispengar.

Övriga svenskor: Linn Persson (13:e), Anna Magnusson (16:e), Johanna Skottheim (29:a), Stina Nilsson (42:a).

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!