Dmytro Pidrutjnyj med VM-guldet i jaktstart i Östersund 2019. Arkivbild.
Dmytro Pidrutjnyj med VM-guldet i jaktstart i Östersund 2019. Arkivbild. - Foto: TT

"Vill tacka armén som låter oss vara här"

Systrarna Öberg och Martin Ponsiluoma får ursäkta.De riktiga skidskyttehjältarna kommer från Ukraina.Jag vill tacka armén som låter oss vara här och tävla, säger VM-guldmedaljören Dmytro Pidrutjnyj som tränat med automatgevär inför säsongen.


Fakta: Dmytro Pidrutjnyj

Född: 5 november 1992 i Ostriv, Ternopil.

Världscupdebut: 2012.

Meriter: VM-guld i jaktstart 2019 i Östersund, då även fyra i sprint. Fyra pallplatser i stafett och mixedstafett i världscupen.

31-åringen är i finländska Kontiolax för veckans världscuppremiär tillsammans med sina landslagskollegor. Det kunde ha varit som vilken säsongsstart som helst med premiärnerver och förhoppningar om en lyckosam tävlingsvinter – om inte Ryssland invaderat Pidrutjnyjs hemland.

— Jag har inga mål den här säsongen, jag är bara glad att jag kan vara här och tävla. Jag vill tacka den ukrainska armén som strider varje dag, att de tillåter oss att vara här. Huvudsaken är att jag kan vara här och tävla, sen får vi se hur det går i världscupen, säger han i en kort intervju efter torsdagens stafett där Ukraina slutade nia.

Inkallad direkt

Pidrutjnyj, som tog VM-guld i Östersund 2019, hann inte vara hemma många dagar efter OS i Peking innan han inkallades. Han berättar i en intervju med norska TV2 att han kallades in i militären dagen efter Rysslands invasion den 24 februari och att han var kvar till den 5 juni. Den enda skytteträning han då gjorde var med automatvapen, inte skidskyttegevär.

— Men jag använde bara vapnet mot pappskivor, inte mot människor, sade han i tv-intervjun.

Dmytro Pidrutjnyj under OS i Peking i februari. Knappt två veckor senare kallades han in till militären. Arkivbild.

Pidrutjnyj kommer från Ternopil i västra Ukraina som har varit relativt skonat i den ryska invasionen. Men han har ändå inte kunnat bo kvar i hemstaden.

— Det är näst intill omöjligt att träna där, många byggnader är förstörda av ryska raketer. Och den senaste månaden har det största problemet varit att man bara har el några timmar då och då, säger han.

"Är svårt mentalt"

Redan i mars beslutade Internationella skidskytteförbundet IBU att hjälpa Ukrainas världscuplag med trygga boenden och träningsmöjligheter runt om i Europa. Sverige var en av åtta nationer som nappade och nyligen var tio ukrainska åkare i Idre och tränade.

— Vi har fått hjälp från IBU ekonomiskt, de har betalat för träningsläger under sommaren. Och många nationer har hjälpt oss och andra yngre skidskyttar med utrustning, säger Pidrutjnyj.

— Situationen har varit ganska svår. Våra förberedelser inför säsongen startade sent. Och det är svårt mentalt, det påverkar oss när vi vet vad som pågår i Ukraina.

Pidrutjnyj är tacksam för all den hjälp som han och andra skidskyttar får från skidskyttevärlden, men också för all den hjälp som omvärlden ger Ukraina.

— Vi vet att med stöd och hjälp från andra länder kan vi vinna kriget.

TT
/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åberg fortsätter imponera – är med i toppen

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

1 timme sedan
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

1 timme sedan
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.

Norske NHL-stjärnan vill spela VM

1 timme sedan
Norske NHL-stjärnan Mats Zuccarello öppnar för att spela VM.

Friidrotten sågas för OS-prispengar

3 timmar sedan
Friidrottens beslut att betala ut prispengar i OS sågas av de andra förbunden. "Man kan inte och borde inte sätta en prislapp på ett olympiskt guld", säger de sommarolympiska idrottsförbundens organisation i ett uttalande.

Stjärnan riskerar att missa FA-cupsemifinalen

idag 16:48
Erling Braut Haaland dras med skadebekymmer och riskerar att missa Manchester Citys FA-cupsemifinal på Wembley på lördagen.