Börje Salming avled vid 71 års ålder.
Börje Salming avled vid 71 års ålder. - Foto: Stella Pictures och Stina Stjernkvist/TT

Pia Salming i tårar under känslosamma ceremonin för Börje

Hockeyikonen Börje Salming, som avled i sviterna av ALS den 24 november, har fått en gata uppkallad efter sig i Kiruna. När gatuskylten avtäcktes på Ice hotel i Jukkasajärvi var Salmings närmaste på plats.


Det var den 24 november som Börje Salming, efter en tids ALS-sjukdom, avled vid 71 års ålder. Sedan dess har hyllningarna till den forna hockeyikonen och kärleken till familjen strömmat in.

Här kan du läsa om hur Bianca Salming hanterar sorgen efter pappa Börjes bortgång.

Familjen Salming avtäckte Börje Salmings gatuskylt

För att hedra Börje Salming beslutade man sig i Kiruna för att uppkalla en gata efter honom. Matojärvigatan, där Salming vuxit upp, ska nu gå under namnet Börje Salmings gata och under söndagen avtäcktes gatuskylten på Ice Hotel i Jukkarjärvi.

Vid ceremonin närvarade Salmings bror Stig Salming, frun Pia Salming, barnen Teresa Salming, Rasmus Salming och Anders Salming, samt flera barnbarn.

– Det är hedrande naturligtvis, men det kommer ta ett tag att vänja sig vid att det inte är Matojärvigatan längre, säger Stig Salming till Expressen efter ceremonin.

Läs Stig Salmings ord om den svåra tiden efter Börje Salmings bortgång här.

Stig Salming: "Skakad av att det gick så fort"

Under ceremonin fick Pia Salming flera gånger torka bort tårar från sina kinder och hon tröstades då av familjen som nu vill uppmärksamma ALS och den forskning som krävs för att fler ska kunna leva vidare med sjukdomen.

– Jag är skakad av att det gick så fort och man fick inte göra det man ville och sedan ska man försöka hålla ihop det nu. Det är svårt, säger Stig Salming till tidningen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lamt Tre Kronor förlorade mot Finland

Publikfest i Partille – men Sävehof utan chans

Sävehof var chanslöst i den första kvartsfinalen mot landslagsstjärnan Jim Gottfridsson och hans kompisar i Flensburg-Handewitt. Den tyska storklubben vann med 41–30 och lär knappast gå bort sig i returen i nästa vecka.

Ytterligare 1,5 miljarder till gymnastikläkarens offer

1 timme sedan
FBI:s misslyckande gör att den amerikanska staten nu får betala motsvarande 1,5 miljarder kronor sammanlagt till ett hundratal offer för gymnastikläkaren Larry Nassars övergrepp.

Ryska fäktare nobbar OS-kval

idag 16:56
Det blir inga ryska fäktare i OS i Paris. Ryssarna bojkottar kvalen till OS.

Skrällvinsten ger lyft på världsrankningen

idag 16:54
Anton Källberg förbättrar sin tidigare toppnotering ytterligare. Nu är svensken tolva på världsrakningen i bordtennis.

Fylla på ungdomsturnering: "Förkastligt"

idag 14:58
Ledare för det finländska U17-landslaget i ishockey festade till det i samband med en turnering i Sverige – och spydde ner en buss. Nu planerar Finlands ishockeyförbund att anmäla händelsen. Det är helt förkastligt, säger Kimmo Oikarinen.