Stockholm

Amartey: "Vi fick inte låta Uruguay gå vidare"

Daniel Amartey satte stopp för Uruguays slutspelsdrömmar.
Daniel Amartey satte stopp för Uruguays slutspelsdrömmar. Foto: TT

Ghana lyckades inte få revansch på Uruguay efter uttåget 2010. Man föll med 0–2 och är därmed utslaget ur fotbolls-VM.En tröst var dock att inte heller Uruguay tog sig vidare.Det var viktigt för mig, säger förre Djurgårdsbacken Daniel Amartey.


2 juli 2010, Johannesburg. Bollen seglar mot ett givet mål och Ghana är millimeter från att bli första afrikanska lag att ta sig till VM-semifinal.

Då dyker Uruguays anfallare Luis Suárez upp och räddar bollen med händerna. Efterföljande straff missas, matchen går till straffar som Uruguay vinner och Ghana var utslaget.

I dag, tolv år senare, hade Ghana chansen att ta revansch på både Uruguay och Suárez. Och man fick återigen chansen från straffpunkten. Fram klev André Ayew, den enda spelaren i Ghanas trupp som var med 2010.

Men precis som Asamoah Gyan för tolv år sedan missade Ayew och Uruguay kunde senare gå upp i en 2–0-ledning.

Efter Sydkoreas seger mot Portugal (2–1) behövde dock Uruguay ytterligare ett mål för att säkra avancemang. Det tänkte Leicesterbacken Daniel Amartey sätta stopp för.

— Det (att stoppa Uruguay från att gå vidare) var viktigt för mig, säger han efter matchen.

Den förre Djurgårdenspelaren utvecklar:

— Jag sade åt mina lagkamrater att Uruguay behöver ett mål nu så vi måste försvara för om vi inte kan gå vidare ska inte de göra det heller.

Något tredje mål fick inte Uruguay in och man tvingas därmed åka hem, tillsammans med sin afrikanska antagonist. Portugal och Sydkorea är vidare till åttondelsfinal.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.