Stockholm

IOK-basen: Politiken ska inte stoppa idrottare

Inga ryska eller belarusiska spelare tilläts delta i Wimbledon. Arkivbild.
Inga ryska eller belarusiska spelare tilläts delta i Wimbledon. Arkivbild. Foto: TT

Brittiska tennisförbundet (LTA) riskerar ytterligare en miljon dollar i böter för att ha stoppat stoppat ryska och belarusiska spelare.Kvalificering till ett idrottsevenemang ska ske på idrottsliga meriter och inte på politiskt inverkan, säger IOK-chefen Thomas Bach.


ATP, herrtennisens proffsorganisation, bötfäller brittiska tennisförbundet (LTA) med en miljon dollar för att att ha stoppat ryska och belarusiska spelare från att delta i tävlingar de anordnat, bland annat Wimbledon, rapporterar brittiska The Guardian.

ATP hotar också med att slänga ut LTA från herrtouren om inte idrottare från länderna åter får delta i tävlingar.

Infekterad fråga

Ryska och belarusiska idrottares deltagande i internationella tävlingar, oavsett sport, har varit en het potatis sedan Rysslands invasion av Ukraina i februari i år.

Internationella olympiska kommitténs (IOK) hållning har hittills varit att "följa de sanktioner som finns", det vill säga tillåt inte ryska och belarusiska idrottare att tävla internationellt.

Både ATP och WTA, den kvinnliga motsvarigheten till ATP, har dock tillåtit idrottare från Ryssland och Belarus på sina respektive tourer.

Beslutet att stoppa deltagare från länderna i Wimbledon togs på inrådan av brittiska regeringen, något som IOK-chefen Thomas Bach inte gillar.

— I dag är det Ryssland och Belarus, i morgon är det nästa land och sedan kommer andra länder att kontra med sanktioner, säger han enligt sajten Insidethegame som följer den olympiska rörelsen.

— Vi behöver utforska sätt att komma förbi det här dilemmat med idrottares deltagande och komma tillbaka till sportsliga meriter och inte politisk inverkan, säger Bach vidare.

"Visar ingen förståelse"

När det gäller det brittiska tennisförbundet har även WTA tidigare straffat arrangörerna av Wimbledon med böter på en miljon dollar. Ett beslut som har överklagats.

I ett uttalande skriver LTA:

"Vi är väldigt besvikna över det här beslutet. ATP har inte visat någon förståelse för de exceptionella omständigheter som skapats av Rysslands invasion av Ukraina. Eller den internationella sportvärldens och Storbritanniens regerings svar på den invasionen."

Vidare skriver förbundet:

"Vi kommer att noga överväga vårt svar på det här och inväntar vår överklagan på WTA:s beslut."

Senaste nytt

Ny JVM-medalj för Lisa Eriksson

Publicerades: 1 timme sedan

Gattuso och Valencia går skilda vägar

Publicerades: 2 timmar sedan

Officiellt: Sarr i storaffär – klar för Lyon

Publicerades: 2 timmar sedan

Augustinsson lämnar Villa – klar för Mallorca

Publicerades: 3 timmar sedan

Världsmästarna firade guldet med danska folket

Publicerades: 3 timmar sedan

Hockeylegendaren Hull död

Publicerades: idag 17:08

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.