Brittney Griner kliver av planet i San Antonio, Texas.
Brittney Griner kliver av planet i San Antonio, Texas. - Foto: TT

Griner har landat på amerikansk mark

Brittney Griner har landat i USA efter att ha släppts ur ryskt förvar och varit en del av en fångutväxling.Den amerikanska basketstjärnan var med på ett plan som landade på flygplatsen Kelly Field i San Antonio, Texas, enligt CNN.


Bakgrund: Brittney Griner-fallet

17 februari: Griner grips på en flygplats i Chimki, utanför Moskva, när hon anländer från USA. Griners och hennes advokaters förklaring är att cannabisoljan hamnat i bagaget på grund av slarvig packning och att hon har cannabis utskrivet av läkare som smärtlindrande.

1 juli: Rättegången mot Griner inleds.

7 juli: Griner erkänner sig skyldig till narkotikabrott.

28 juli: USA:s utrikesminister Antony Blinken säger att USA erbjudit Ryssland en uppgörelse där Griner och en annan fängslad amerikan, spiondömde Paul Whelan, släpps i utbyte mot den ryske vapenhandlaren Viktor But.

29 juli: Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov öppnar för en eventuell fångutväxling.

4 augusti: Griner döms till nio års fängelse för narkotikabrott.

15 augusti: Griner överklagar fängelsestraffet, rapporterar ryska medier.

25 oktober: Överklagan avslås.

9 november: Den amerikanska basketstjärnan flyttats till en straffkoloni.

"Vi har ingen information om hennes aktuella position eller slutdestination", säger hennes advokater i ett uttalande.

17 november: Griner börjar avtjäna sin dom på en straffkoloni i Mordvinien, cirka 35 mil öster om Moskva.

18 november: Rysslands vice utrikesminister Sergej Ryabkov säger att han hoppas på en fångutväxling med USA.

29 november: Ryabkov bekräftar att en överenskommelse fortfarande är möjlig före årets slut.

8 december: Griner släpps. I utbyte mot vapenhandlaren Viktor But.

9 december: Griner landar i San Antonio där hon ska undersökas av läkare.

Beskedet om att Griner kommit hem till USA, tidigt på fredagsmorgonen lokal tid, kommer dagen efter att hon släppts efter nästan tio månader i ryskt förvar.

I februari greps den 32-åriga basketstjärnan, som bland annat tagit dubbla OS-guld med USA, på en flygplats i Chimki, utanför Moskva, för att hon haft cannabisolja i sitt bagage.

Brittney Griner på planet på väg till Förenade Arabemiraten. Bild från ryska säkerhetstjänsten FSB.

Griner är en del av en fångutväxling mellan USA och Ryssland. I utbyte mot Griner släppte USA vapenhandlaren Viktor But, som går under smeknamnet "Dödens köpman". But dömdes 2011 i en amerikansk domstol för att ha planerat att sälja vapen till Farc-gerillan i Colombia, och avtjänade för tillfället ett 25-årigt fängelsestraff i Illinois, USA.

USA:s president Joe Biden tackade på torsdagen de tjänstemän som arbetat med fallet liksom Förenade Arabemiraten som varit mellanhand i fångväxlingen.

"Har arbetat länge"

— Det här är en dag som vi har arbetat mot under lång tid, sade Biden.

WNBA-stjärnan Brittney Griner hälsas välkommen hem under nattens NBA-match mellan Portland Trail Blazers och Denver Nuggets.

Beskedet om att Griner släppts har firats av den amerikanska basketfamiljen. Under NBA-matchen mellan Portland och Denver visades en bild på Griner upp för att uppmärksamma att hon nu får återvända hem.

Vännen, svenska Amanda Zahui välkomnar även hon beskedet.

"I dag är en sådan fin dag. Vi är alla så extremt tacksamma och glada att BG är hemma igen!!!", skriver hon i ett sms till TT.

But har också landat

Viktor But anlände till Moskva sent på torsdagen, rapporterade ryska statligt stödda nyhetsmedier.

I ett filmklipp som delats av ryska medier ser man hur Griner och But passerar varandra på landningsbanan på en flygplats i Förenade Arabemiraten.

USA:s förhoppning var att även en annan fängslad amerikan skulle ingå i utbytet. Men Paul Whelan, som greps 2018 och två år senare dömdes till 16 års fängelse i Ryssland för spionage, är fortsatt frihetsberövad.

I en telefonintervju med CNN från den avlägsna straffkolonin där han sitter fängslad sade Whelan att han var mycket besviken över att Bidens regering inte hade gjort mer för att säkra hans frigivning.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Catch Me Nots succé tar Fredricson närmare Paris

Duplantis OS-plan – avstår klassisk tävling

2 timmar sedan
Säsongens stora mål: Försvara OS-guldet i Paris. På vägen dit väljer Armand Duplantis bort Oslo för Ostrava – och börjar säsongen i Xiamen. Det är första gången som jag tävlar i Kina, det är supercoolt och arenan känns overklig, säger stjärnan inför Diamond League-premiären.

Regn och gräsbrand störde F1-kvalet

2 timmar sedan
Tidigt i kvalet inför formel 1-sprinten i Shanghai blev det rödflagg för en gräsbrand bredvid banan, som dock släcktes snabbt.

Nagelsmann stannar: tysk förbundskapten över 2026

2 timmar sedan
Julian Nagelsmann kommer att leda Tyskland under VM 2026 i USA, Kanada och Mexiko.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

3 timmar sedan
Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.

Trio diskas efter skandalen – lät kines vinna

3 timmar sedan
Topptrion i Pekings halvmaraton diskas och fråntas sina medaljer, meddelar arrangören. Hemmalöparen He Jien vann – efter att ha vinkats fram av en trio konkurrenter på upploppet.