Frankrikes Youssouf Fofana har gått från att servera pizzor till att servera passningar i fotbolls-VM.
Frankrikes Youssouf Fofana har gått från att servera pizzor till att servera passningar i fotbolls-VM. - Foto: TT

Guide: Fotbolls-VM lördag 10 december

"Atlaslejon" som kan skriva historia, ett enat (?) Portugal, en tusenårig rivalitet och ett oväntat VM-guldlöfte. Här är allt du behöver veta om dagens kvartsfinaler i fotbolls-VM


Vad: Marocko-Portugal, kvartsfinal.

När: Klockan 16.00.

Var: al-Thumama-stadion, Doha.

Tv/radio: TV4/C More/P4 Radiosporten.

+ Obesegrad förbundskapten – trots skadeproblem

Marocko är obesegrat sedan Walid Regragui tog över som förbundskapten, efter sparkade Vahid Halilhodzic, i augusti.

På sju matcher har "Atlaslejonen" bara släppt in ett mål. Ett självmål mot Kanada.

Detta trots att Marocko har haft skadeproblem i backlinjen. Ytterbackarna Achraf Hakimi och Noussair Mazraoui har spelat småskadade under mästerskapet. Därtill tvingades mittbacken Nayef Aguerd bryta åttondelsfinalen mot Spanien på grund av skada, medan lagkaptenen Romain Saiss avslutade densamma iförd bandage.

— Sedan tävlingens start har vi spelat med ett lag som inte är hundra procent, det är därför det är ännu mer extraordinärt. Vi har lyckats skapa en familj och vi känner att vi har ett folk bakom oss, säger Regragui enligt nyhetsbyrån AFP.

+ Kan skriva historia

Marocko är det fjärde afrikanska laget att nå VM-kvartsfinal – efter Kamerun 1990, Senegal 2002 och Ghana 2010. Inget afrikanskt lag har dock tagit sig till semifinal.

Marocko har åtnjutit stort stöd från publiken vid alla sina matcher och det kommer sannolikt att bli fallet igen.

— Jag tror att det är omöjligt för oss att göra det här utan fansen, säger Marockos förbundskapten Walid Regragui enligt AFP.

+ Enat Portugal?

Trots att, numera klubblöse, Cristiano Ronaldo bänkades i åttondelsfinalen mot Schweiz gjorde Portugal sex mål.

Ronaldos ersättare Gonçalo Ramos, 21, gjorde hattrick samtidigt som Bernardo Silva, Bruno Fernandes och João Félix imponerade.

Därefter rapporterade flera medier att Ronaldo hotat att lämna truppen. Något stjärnan själv menar inte stämmer:

"Det är en grupp för enad för att kunna knäckas av yttre krafter. En nation som är för modig för att låta sig skrämmas av någon motståndare. Ett lag i ordets rätta bemärkelse, som kommer att kämpa för drömmen till slutet", skriver Cristiano Ronaldo på sociala medier.

.

Vad: England-Frankrike, kvartsfinal.

När: Klockan 20.00.

Var: al-Bayt-stadion, al-Khor.

Tv/radio: TV4/C More/P4 Radiosporten.

+ Tusen år av rivalitet

Inte mer än ett smalt sund, Engelska kanalen, skiljer Frankrike och England åt. Men trots det har de gamla europeiska stormakterna haft en ansträngd relation sedan 1000-talet. Den ansträngda relationen har under årens lopp lett till en hel del blodspillan.

År 2022 syns rivaliteten främst i diplomatiska dragkamper och relativt vänskapligt retande.

— Den här rivaliteten har funnits länge. I U16-landslaget spelade jag mot England och det var en annorlunda match. Den här rivaliteten har funnits sedan tidernas begynnelse. (Trent) Alexander-Arnold skickade ett meddelande till mig där det stod "vi ses på lördag min bror", säger Frankrikes Ibrahima Konaté, som till vardags spelar i engelska Liverpool, på en presskonferens.

+ Från pizzeria till världsscen

Youssouf Fofana har gått från att servera pizzor till att servera passningar i fotbolls-VM. Vid 14 års ålder släpptes Fofan från Clairefontaine, Frankrikes nationella fotbollscenter. Där tog han jobb på en pizzeria.

— Det var det bästa sättet att tjäna pengar och även att följa mina drömmar, säger den 23-årige Monacomittfältaren enligt AP.

2017 skrev han sedan på för Strasbourgs akademi. Sedan dess har det gått spikrakt uppåt, och nu har han gjort både landslags-och VM-debut.

+ Ny engelsk maskot

En del av spelarna i den engelska truppen har fattat tycke för en hemlös katt – katten har nu gjort sig hemmastadd på spelarhotellet i al-Wakrah.

— Jag tror att han är som vår lilla maskot nu. Han har gått runt med en Englands-tröja på de senaste dagarna, säger mittfältaren Kalvin Phillips enligt Express & Star.

Katten har döpts till "Dave". Om England vinner VM-guld har ytterbacken Kyle Walker lovat att adoptera katten. Något han bekräftar på en presskonferens.

— Förhoppningsvis kan jag hålla mitt löfte att han får komma hem med oss om vi vinner VM. Han mår bra och tack för frågan, säger Walker.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

3 timmar sedan

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

igår 20:40
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

igår 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.