Neymar sörjer vad han beskriver som sin tyngsta förlust.
Neymar sörjer vad han beskriver som sin tyngsta förlust. - Foto: TT

En del av VM: Förlorarnas smärta och sorg

VM i fotboll är också väldigt mycket smärta och sorg.Cristiano Ronaldo grät, Neymar kände sig lamslagen och förvirrad, Harry Kanes tomma blick behöver inte kläs i ord.Det gör ont att förlora – och i en sport som bara bryr sig om vinnare får förluster konsekvenser.


Fakta: Det är kvar av VM

Tisdag: Argentina–Kroatien, semifinal, Lusail Stadium (20.00)

Onsdag: Frankrike–Marocko, semifinal, al-Bayt Stadium (20.00)

Lördag: Bronsmatch, Khalifa International Stadium (16.00)

Söndag: Final, Lusail Stadium (16.00)

Kroatien, Argentina, Frankrike och Marocko. När VM-slutspelet går in i sin sista vecka är de bra fyra kvar.

Övriga 28 landslag har lämnat Doha och spelarna skingrats. De allra flesta får en kortare semester (Manuel Neuer ångrar säkert skidåkningen efter benbrottet) för att slicka såren efter ett intensivt – fysiskt såväl som psykiskt – mästerskap.

Många har troligen kommit över motgångarna i Doha, andra är nöjda och stolta och bär på vetskapen att de presterat bättre än förväntat (japaner, australier), en del har svårt att skaka av sig besvikelsen (tyskar, belgare, spanjorer) men vet att solen går upp igen.

För förlorarna i de senaste dagarnas kvartsfinaler är det värre. Så nära, men ändå så långt ifrån.

Starka scener

Scenerna var starka när brasilianska och nederländska spelare, med några timmars mellanrum, i förtvivlan sjönk ned på gräsmattorna efter straffläggningarna mot Kroatien och Argentina.

Inget illustrerar som ett straffdrama tydligare avgrundsdjupet mellan vinnare och förlorare. Supportrarna, på läktaren eller på hemmaplan, delar smärtan eller glädjen. Stresspåslaget är kraftigt, för vissa hälsofarligt.

När Neymar gjorde mästerskapets vackraste mål i förlängningen – och tangerade legendaren Pelés rekord på 77 landslagsmål – trodde nog både han och de allra flesta att Brasilien skulle greja det.

En knapp halvtimma senare paralyserades Neymar av förlusten. Sedan kom sorgen. Han skrev på sitt Instagramkonto:

"Jag är psykiskt förstörd. Det är definitivt förlusten som har skadat mig mest, som gjorde mig förlamad i tio minuter efter matchen. Sedan brast jag ut i gråt utan att kunna sluta. Det kommer att göra ont under väldigt lång tid, tyvärr".

Förmodligen därför vill Neymar vänta med att ge besked om sin landslagsframtid. Han är 30, vid nästa VM 34.

Var Qatar hans sista chans?

Tröst från Pelé

Legendaren Pelé kom med tröst från sjukhuset där 82-åringen vårdas. Och med en förhoppning om att förlusten mot kroaterna inte blir Neymars trista slutpunkt i landslaget.

"Fortsätt att inspirera oss. Jag kommer att fortsätta att veva med händerna i luften efter varje mål du gör, som jag har gjort i varje match jag har sett dig på planen. Mitt rekord sattes för nästan 50 år sedan, och ingen har kunnat komma i närheten av det förrän nu. Du klarade det, min pojke. Det bidrar till storheten i din prestation." skrev Pelé.

Cristiano Ronaldo.

Ett dygn senare satt Cristiano Ronaldo på Portugals bänk och undrade vad som hände mot Marocko.

37-åringen kom in men kunde inte rädda sitt lag från ett lika överraskande som smärtsamt uttåg. Han var i tårar när han tog sig till omklädningsrummet.

Det återstår att se om det var sista gången världen såg Ronaldo på fotbollens största scen. Om så, är en epok över. Under 19 år i landslaget har Ronaldo producerat 118 mål på 196 landskamper.

Förlusten gör också att förbundskaptenen Fernando Santos sitter löst och kan få gå samma väg som Luis Enrique, sparkad som spansk förbundskapten dygnet efter förlusten mot Marocko i åttondelsfinalen.

Southgate vill fundera

Engelske kollegan Gareth Southgate är inte lika illa ute. En allmän uppfattning i England är att han gjort och gör ett bra jobb, men själv vill han fundera på framtiden.

Harry Kane och Gareth Southgate.

— Jag måste vara säker på att vilket beslut jag än tar är det rätta. Jag tycker att det är rätt att ta lite tid på sig att göra det eftersom jag vet sedan tidigare hur mina känslor har vacklat direkt efter turneringar, säger Southgate.

England har flera unga, spännande spelare. Straffmissaren Harry Kane hoppas att Southgate stannar.

— Vi älskar att ha Gareth som manager och vi vill att han ska stanna, men det är hans beslut. Vi har unga spelare som snart är i sin bästa ålder och vi har EM inte så långt borta. Så hur ont det än gör nu så måste vi gå vidare och se fram emot det, säger Kane.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

igår 19:54
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

igår 19:54
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.