Lionel Messi och Julián Álvarez, målskyttar när Argentina nådde VM-finalen.
Lionel Messi och Julián Álvarez, målskyttar när Argentina nådde VM-finalen. - Foto: TT

Messi på guldjakt – showade mot Kroatien

Ledarskap handlar om att visa andra vägen.Lionels Messis talang är en gåva, förmågan att ta fram skickligheten när den bäst behövs är en egenskap.Lagkaptenen, världsstjärnan är där han av hela sin själ vill vara på söndag – i VM-finalen.Det såg han själv till.


Fakta: Argentinas tidigare VM-finaler

1930: Förlust mot Uruguay med 2–4

1978: Seger mot Nederländerna med 3–1 efter förlängning

1986: Seger mot Västtyskland med 3–2

1990: Förlust mot Västtyskland med 0–1

2014: Förlust mot Tyskland med 0–1

2022: Final mot antingen Marocko eller Frankrike

Messi bär sitt lag, men det är inget nytt under solen. Han bjussade på show och ett mål och ett målpass i 3–0-segern mot Kroatien i semifinalen. Men finalplatsen ska även tillskrivas ett kollektiv som bara förlorat en av sina 42 senaste landskamper.

Den förlusten börjar sjunka undan i och med att den saknar betydelse, men backa bandet några veckor till Saudiarabiens jätteknall i den första gruppspelsmatchen, en av de första i mästerskapet.

Ångesten drev som en tät dimma in i det argentinska lägret. Den mentala snytingen gav argentinarna en nyttig påminnelse om att ingen är odödlig i ett VM. Inte ens ett lag med Lionel Messi.

— Den första matchen var en riktig smäll. Att starta så var riktigt tufft. Vi trodde inte vi skulle förlora mot Saudiarabien, säger han.

— Det var ett test för oss, men det hjälpte oss att bli starkare och att växa in in turneringen.

Karaktärer testades

Motgången testade karaktärer hos en av de främsta guldfavoriterna. Neslig var förlusten då, nyttig framstår den nu.

Och något hände med Messi, 35, som i och med finalen kommer att vara ensam om att ha spelat 26 slutspelsmatcher.

I sitt sista VM har han spelat med hjärtat utanför blåvitrandiga tröjan. Aggressivare, mer beslutsam. Vissheten att Qatar är hans sista chans att vinna ett guld åt sig själv och Argentina präglar hans uppträdande.

— Varje match har varit en final. Vi har spelat fem finaler sedan dess och jag hoppas att vi fortsätter som vi gjort i den sjätte, säger Messi.

Det sägs att tur är något man förtjänar. Att få omständigheterna på sin sida. Det är det där med små marginaler och – i det här aktuella fallet – en domarens måste att ta ett snabbt beslut.

Det här hände inom loppet av en minut innan de argentinska supportrarna, i överväldigande majoritet på Lusail-stadion, vrålade ut något som lät lika mycket som förlösande lättnad som ren sann glädje.

Ivan Perisic försök till lobb gick klart över, men nog touchade bollen en argentinare? Det tyckte Perisic. Daniele Orsato, den italienske domaren, hade den bestämda uppfattningen att så inte var fallet.

Kroaternas genomklappning

I stället slog Argentina blixtsnabbt till attack efter insparken. Julián Álvarez trängde sig in mellan mittbackarna Dejan Lovren och Josko Gvardiol. Dominik Livakovic försökte täcka, krockade med Álvarez.

Orsato dömde straff. Livakovic varnades, liksom Mateo Kovacic för protest. Assisterande förbundskaptenen Mario Mandzukic kokade över och fick rött. Messi klev fram, gick på kraft och där och då lade han grunden till möjligheten att ta det VM-guld han saknar.

Kroaterna kunde inte sluta klaga på Orsato, förlorade sig i ilska och frustration, tappade koncentration och organisation. Zlatko Dalics lag hamnade i svår obalans – och den sårbarheten straffade sig omgående.

Fem minuter efter Messis mål:

Julián Álvarez satte full fart från mittlinjen, sprang rakt fram, vann två motlägg och tryckte in 2–0 efter 39 minuter.

Messi förnedrade Gvardiol

Men det är det här målet, i 69:e minuten, som ska vevas länge efter VM:

Messi vände ut och in på stackars 20-årige Josko Gvardiol, klubbkompis med Emil Forsberg i Leipzig. Med ett svart ansiktsskydd och förmodat reducerat synfält hade mittbacken inte en chans när Messi kollrade bort honom och spelade in till Álvarez som fick öppet mål.

Välkommen tillbaka till Lusail-stadion på söndag, Argentina. Kroatien får försöka slicka såren med ett nytt VM-brons på lördag.

Marocko eller Frankrike blir motståndare i finalen. Det avgörs på al-Bayt på onsdagskvällen.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

3 timmar sedan

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

3 timmar sedan
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

3 timmar sedan
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg fortsätter imponera – är med i toppen

igår 20:44
Ludvig Åberg fortsätter visa upp stabilt spel i RBC Heritage, som avgörs i Hilton Head Island, South Carolina.

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

igår 19:54
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

igår 19:54
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.