Luka Modric med bronsmedaljen.
Luka Modric med bronsmedaljen. - Foto: TT

Kroatien vinnare – Modric avslutade med medalj

Medaljörer igen.Den lilla nationen med så många bollbegåvningar gjorde det igen, precis som i Ryssland för fyra år sedan.Kroatien slog Marocko med 2–1 och Luka Modric avslutade sin VM-karriär som vinnare.


Bronsmatcher kan vara avslagna historier som mest ska stökas undan mellan semifinalförlorare som bränt sitt bästa krut.

Det kan också vara frejdiga drabbningar mellan landslag som värderar en VM-medalj väldigt högt.

Som den här.

Båda lagen gjorde smärre ändringar i startelvorna, men det var inte tal om att förbundskaptenerna Zlatko Dalic eller Walid Regragui tänkte använda bronsmatchen för att de flesta i trupperna skulle få VM-minuter.

Det här var en match som skulle vinnas, en medalj skulle med hem till antingen Zagreb eller Rabat.

Full fart framåt, öppen och offensiv fotboll – det gjorde bronsmatchen på Khalifa International Stadium till en av de mer underhållande av de 63 som hittills spelats i mästerskapet.

Nära självmål

Det hände grejer direkt.

Den riskbenägne marockanske målvakten Yassine Bounou höll på att ställa till det redan i matchinledningen. Bounou fick en riktig snedträff när han skulle spela ut bollen.

Det höll på att sluta med ett snöpligt självmål. Bollen rullade parallellt med mållinjen – med en lömsk inåtskruv – men rullade ut till hörna och Bounou såg väldigt lättad ut, av förståeliga skäl.

Bara minuter senare var han chanslös när kroaterna bjöd på en listig frisparksvariant. Luka Modric hoppade över bollen, men fick den inte av Lovro Majer som i stället lyfte in till Ivan Perisic.

Dejan Kulusevskis klubbkompis i Tottenham nickade inåt bakåt. Där kom Josko Gvardiol som kastade sig in och stötte in 1–0 med pannan. Ett riktigt klassmål av Kroatien.

Luka Modric, 37, i sin sista VM-match i karriären.

Gvardiol, klubbkompis med Emil Forsberg i Leipzig, blev samtidigt nationens yngste målgörare i ett VM, 20 år och 328 dagar.

Snabb replik

Glädjen varade bara i två minuter, sedan kroaterna tappat bort Achraf Dari vid en marockansk frispark. Mittbacken nickade in kvitteringen, hans första mål i landslaget.

Det skiftade snabbt. Modric, i sin sista VM-match, sköt lågt. Bounou, kanske något skymd, släppte retur, men i sista stund fick han undan bollen framför fötterna på Marko Livaja.

Kroaterna hade bollen mest, kom fler gånger fram i planens sista tredjedel men Marockos kontringar var blixtsnabba. I synnerhet Hakim Ziyech och Achraf Hakimi kombinerade sig fram längs högerkanten

Med minuter kvar till pausen bröt Mislav Orsic elegant dödläget. Han placerade elegant in 2–1 i Bounous bortre hörn via stolpen – ett mål som stod sig tiden ut.

Men det krävdes en jätteräddning av Dominik Livakovic på Youssef En-Nesyris närskott med kvarten kvar för att stoppa Marocko från att tvinga fram en förlängning.

Medaljer i följd

Kroatien tog sin första VM-brons vid mästerskapet i Frankrike 1998. Efter ett 20 år långt uppehåll har det blivit två medaljer på fyra år. Först silvret efter finalförlusten mot Frankrike i Moskva och så nu bronset i Qatar.

— Åtta av oss från (turneringen i) Ryssland förstår den där känslan av att vinna en medalj i VM. Vi har många spelare som inte har upplevt det och skulle älska att göra det eftersom det är något som kommer att stanna hos dig för resten av livet, sade anfallaren Andrej Kramaric inför bronsmatchen.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett ja och två nej till VM-spel

1 timme sedan

Stark och Nordqvist skuggar täten i majorn

idag 04:06
Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel.

NHL: Arizona flyttar till Utah

idag 01:52
NHL-laget Arizona flyttar till Utah efter en storaffär som nu har godkänts av ligan. Vad det nya namnet blir är inte klart.

Orken tog slut: "Bittert så klart"

igår 23:20
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

igår 23:06
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

igår 21:50
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.