Spelarna som under VM stärkt sina aktier inför kommande övergångsfönster i januari är många.
Spelarna som under VM stärkt sina aktier inför kommande övergångsfönster i januari är många. - Foto: TT

Tolv VM-stjärnor som jagas av storklubbar

VM har inneburit genombrott på den största fotbollsscenen för många spelare. Här är tolv stjärnor som imponerat – och som kan vänta sig samtal från sportchefer i större klubbar när januarifönstret öppnar.


+ Sofyan Amrabat, 26 år, mittfältare, Marocko (Fiorentina)

Den defensiva mittfältsskölden hos "Atlaslejonen" har haft en väldigt stark VM-turnering. Brytsäker, passningssäker och positionssäker. Amrabat har på flera sätt varit säkerheten själv i det Marocko som tagit VM-turneringen med storm – mycket tack vare ett ramstarkt försvar.

+ Jude Bellingham, 19 år, mittfältare, England (Dortmund)

Engelsmannen var redan före VM ett hett eftertraktat villebråd för Europas toppklubbar. Ett världsmästerskap senare kan mittfältstalangen välja och vraka mellan erbjudanden och sockrade kontrakt. Bellingham är en dynamisk mittfältare som klarar av både det defensiva och det offensiva.

+ Enzo Fernandez, 21 år, mittfältare, Argentina (Benfica)

Argentina har talismanen Messi som med framspelningar, dribblingar och egna avslut tagit dem hela vägen till VM-final. Men Argentina har också Enzo Fernandez outtröttliga slit på mittfältet. Fernandez är mångsidig med tyngdpunkt på det defensiva. Han har spelat blott en halv säsong i portugisiska Benfica, men ryktas redan vara på väg till engelska Liverpool.

+ Cody Gakpo, 23 år, anfallare, Nederländerna (PSV Eindhoven)

Tre mål i ett Nederländerna som på förhand såg lite tunna ut offensivt – ett i varje gruppspelsmatch. Gakpo ryktades i somras vara nära Manchester United men övergången blev inte av då. Ett Ronaldo-fattigt United lär få konkurrens om den snabbe och tekniske anfallaren som är bekväm i flertalet offensiva positioner.

+ Cho Gue-Sung, 24 år, anfallare, Sydkorea (Jeonbuk)

Två mål i ett VM är ett mer än godkänt facit för vilken spelare som helst. Extra mycket så ifall man är en relativt okänd sydkoreansk anfallare. Sydkoreanska ligans skyttekung Cho Gue-Sung blev efter VM-framgångarna så populär att han enligt uppgift behövde stänga av mobilen för att kunna koncentrera sig på fotbollen. Frågan är om inte ett par av meddelandena kom från europeiska klubbar på jakt efter en ny anfallare.

+ Josko Gvardiol, 20 år, mittback, Kroatien (Leipzig)

Gvardiol var redan före mästerskapet en av Fotbollseuropas högst ansedda mittbackstalanger. 20-åringen har med sin teknik, passningsspel och fysik svarat på de förväntningar på bästa sätt. Även om en viss Messi snurrade upp honom i semifinalen kommer storklubbarna att stå i kö för att köpa honom från Leipzig.

+ Daichi Kamada, 26 år, mittfältare, Japan (Eintracht Frankfurt)

En handfull japanska spelare stod ut i en imponerande VM-resa. Evighetslöpande Junya Ito, målskytten Ritsu Doan och trygge sista utposten Shuichi Gonda, för att nämna tre. Men det är mångsidigare offensive mittfältaren Daichi Kamada som har bäst läge att locka till sig storklubbar. Kamada har varit i tyska Eintracht Frankfurt sedan 2017 och sitter på ett kontrakt som går ut i sommar.

+ Mohammed Kudus, 22 år, anfallare, Ghana (Ajax)

Anfallare eller mittfältare? Både och, tycks svaret vara när det gäller Mohammed Kudus. Den forne Nordsjælland-spelaren har börjat hitta rätt i klubblaget Ajax och i VM blev det två fullträffar, båda mot Sydkorea. Tidigare landslagsspelaren Kevin-Prince Boateng hyllar Kudus som "VM:s bästa spelare" och även om landsmannens beröm kanske är väl subjektivt kan Kudus inom kort återfinnas i en större klubb än Ajax.

+ Dominik Livaković, 27 år, målvakt, Kroatien (Dinamo Zagreb)

Kroatiens nummer ett ställdes mot åtta straffar i VM. Mot Japan blev det tre räddningar av fyra möjliga. Mot Brasilien blev det en räddning av fyra och en avgörande straff som gick i stolpen. Målvakten har varit i Dinamo Zagreb sedan 2015 och ryktas nu locka uppmärksamhet från Bayern München.

+ Andries Noppert, 28 år, målvakt, Nederländerna (Heerenveen)

VM-premiär är en sak. Att i samma match även göra sin landslagsdebut kräver rätt starka nerver. Speciellt om det görs som 28-årig målvakt. Andries Noppert visade både förbundskapten Louis van Gaal och resten av fotbollsvärlden att han var mogen uppgiften. 203 centimeter Noppert skrev tidigare i år på ett tvåårskontrakt för Heerenveen där han också slog igenom som ungdomsspelare, men ryktas redan vara på bland annat Ajax radar.

+ Azzedine Ounahi, 22 år, mittfältare, Marocko (Angers)

Om landslagskollegan Amrabat varit Marockos defensiva sköld detta VM så är det 22-årige Ounahi som har varit de sammanlänkande lungorna mellan försvar och anfall för "Atlaslejonen". Ounahi har haft ett finger (fot) med i det mesta som Marocko har åstadkommit offensivt och bidrog ofta från sin mittfältsposition till en vass högertriangel med backen Achraf Hakimi och yttern Hakim Ziyech.

+ Gonçalo Ramos, 21 år, anfallare, Portugal (Benfica)

21-åringen som petade självaste Cristiano Ronaldo och svarade med att göra VM:s första och hittills enda hattrick. Även om beslutet att peta Ronaldo var förbundskapten Santos visade Ramos en måltjuvs hela register i åttondelsfinalen mot Schweiz. Tillhör sedan tonåren portugisiska storklubben Benfica.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

1 timme sedan

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

2 timmar sedan
Sandro Tonali har redan stängts av från all fotboll i tio månader. Nu anklagas Newcastlespelaren på nytt, för 50 bettingbrott under sin korta tid i England.

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

3 timmar sedan
Övergångsfönstret stängdes i går, men först nu blir Hammarbys sista värvning officiell.

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

idag 14:36
Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.

Bortafacit talar för Häcken: “Skapar känslor”

idag 13:44
1–2-förlust senast, men inför kvällens retur lever hoppet om semifinal i Champions League för Häcken. Vi är inte lika säkra som PSG att de är klara för semifinal, säger tränaren Mak Lind. Årets bortafacit talar för Göteborgslaget.

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

idag 12:50
Han har tolv VM-guld i olika former av bänkpress. Men Eddie Berglund kommer inte få tävla i bänkpress-VM i Texas i år. Svenska styrkelyftförbundet missade nämligen att anmäla medaljkandidaten.