Skellefteås målvakt blev historirisk med att ha hållit nollan. Här spricker sviten när Luleås Einar Emanuelsson gör mål. - Foto: TT

Segersviten nu 15 matcher – målvakten historisk

Skellefteå utökade segersviten i SHL-ishockeyn till 15 matcher när Luleå besegrades med 3–2 efter straffar.Dessutom blev målvakten Linus Söderström historisk genom att ha hållit nollan allra längst.Jag fick till det ganska bra idag, säger han till C More.

Söderström blev också matchhjälte efter att ha tagit alla tre Luleåstraffar. Rickard Hugg satte den enda Luleå-straffen.

Skellefteå inledde segersviten just mot Luleå den 27 oktober. Innan dess hade västerbottningarna förlorat sex raka matcher.

Nu har man rekordhållaren Färjestad inom räckhåll. Karlstadlagets segersvit var 16 matcher lång under säsongen 2001-2002.

— Vi jobbar för varandra och sätter strukturen. Det har varit helt fantastiskt, säger Söderström om varför Skellefteå vunnit 15 raka matcher.

"Ovisst inför matchen"

Söderströms målnolla inleddes efter att målvakten släppte in mål mot Malmö den 8 december. Därefter spelade han tre raka matcher utan att släppa in ett mål. Sviten sprack i mitten av andra perioden mot Luleå då Luleås Einar Emanuelsson gjorde 1–2.

— Det var lite ovisst inför matchen hur mentalt förberedd jag var, det är mentalt när man jagar rekord. Jag har vridit och vänt på det och jag fick till det ganska bra idag, säger Söderström, och säger sedan om matchen:

— Vi fokuserade på det vi skulle göra och nu har vi 15 vinster och ska jaga vidare.

Den tidigare rekordhållaren var Färjestads målvakt Alexander Salak som höll nollan i 204 minuter och 47 sekunder i SHL 2012.

Skellefteå startade starkt med mål redan i den 53:e sekunden, genom Tom Kühnhackl. Linus Lindström utökade till 2–0 13 minuter senare.

I den andra perioden bjöds Luleå in i matchen efter att Skellefteås Petter Granberg åkt på matchstraff och bortalaget fick spela i numerärt underläge i fem minuter. Einar Emanuelsson reducerade då till 1–2.

Tvåa i tabellen

Med bara två sekunder kvar av andra perioden kvitterade Luleå genom Konstantin Komarek.

— Det var väldigt viktigt, säger Emanuelsson, om kvitteringen, till C More.

Tredje perioden blev mållös, liksom förlängningen.

I straffläggningen var det endast Rickard Hugg som lyckades få pucken i mål.

I och med de två poängen är Skellefteå kvar på andra plats i tabellen, tre poäng bakom Växjö som vann sin sista match för året mot HV71 med 2–1.