Halmstad BK är nykomlingar i årets Allsvenska
Halmstad BK är nykomlingar i årets Allsvenska - Foto: Fredrik Persson/TT

Så tränar Halmstad inför Allsvenskan: "Ett unikt upplägg"

Halmstad BK är tillbaka i Allsvenskan. Men trots att man är tillbaka i den högstaserien innebär det inte några större förändringar i träningsschemat för spelarna.
– Vi har hittat ett unikt upplägg, säger Halmstads sjukgymnast Simon Bakkioui till Nyheter24.


Halmstad BK är tillbaka i Allsvenskan efter en ettårig sejour i Superettan. Under lågsäsongen tränar nu spelarna på egen hand för att vara fysiskt redo inför den kommande säsongen. Den som har gett spelarna träningsscheman under ledigheten är Simon Bakkioui, som jobbat som sjukgymnast i Halmstad i 22 år. För Nyheter24 berättar han om upplägget.

– De som är nya i klubben får ett speciellt träningsprogram där de ska fokusera på rörlighet och balans. De som varit HBK under en längre tid fokuserar mer på att bibehålla den styrka som krävs av dem på planen, säger sjukgymnasten.

För de nya spelarna i Halmstad handlar det om att anpassa sig till kubbens fysträning. Därför har de fått ett specifikt träningsprogram där spelarna måste uppnå en viss rörlighet i kroppen innan de börjar köra styrketräning .

– Det är viktigt att spelarna uppnår en jämn styrka i hela kroppen. De måste skapa en symmetri i kroppen ut att belasta den för hårt. När de har lyckats med det kan spelaren börja köra hårdare och tyngre styrkepass. säger Simon Bakkioui.

Halmstads sjukgymnast om träningsupplägget: "Hittat en form som funkar"

Att Halmstad ska spela Allsvenskan nästa säsong förändrar ingenting i träningsupplägget under lågsäsongen.

– Vi ser oss som ett Allsvenskt lag, även om vi var Superettan förra säsongen så innebar det inte att vi hade ett lättare träningsprogram. Jag har varit Halmstad länge och testat mig fram, nu har vi ett unikt upplägg som jag tycker fungerar och som vi håller oss till, säger sjukgymnasten.

Simon Bakkioui berättar för Nyheter24 har delat in träningen i olika faser där de först fokuserar på tung styrketräning under december, januari och februari. För att sedan fokusera mer på snabbhet och fotbollteknikska övningar i början av mars. Under semestern har spelarna fått ett detaljerat schema med träningspass varje dag, med individuella anpassningar.

–  Spelarna får ett schema anpassat efter deras position. Exempelvis har vi olika löpkrav när det kommer till en central mittfältare och en mittback. Det enda som samtliga spelare måste göra är ett långdistanspass på sex till åtta kilometer en gång i veckan för att träna kondition, berättar Bakkioui.

Han fortsätter:

– Jag har en tät dialog med tränare Magnus Haglund om hur vi ska lägga upp träningen under försäsongen och hur vi ska belasta spelarna. Under semestern måste de föra en träningsdagbok som de sen skickar in till mig så jag har koll på att de ha följt sitt träningsprogram. Skulle de inte har gjort de kommer det märkas tydligt när vi återupptar lagträningen, avslutar Bakkioui.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!