'Jag är ju närmare att vinna en Grand Slam än jag var förra året, och det är ju positivt. Men det är viktigt att vara 'ödmjuk', eller vad ni nu säger på svenska', säger Casper Ruud i en intervju med TT inför Australian Open.
'Jag är ju närmare att vinna en Grand Slam än jag var förra året, och det är ju positivt. Men det är viktigt att vara 'ödmjuk', eller vad ni nu säger på svenska', säger Casper Ruud i en intervju med TT inför Australian Open. - Foto: TT

Ruud om Ymer: "Alltid svår att möta"

Casper Ruud gjorde succé 2022 med två grand slam-finaler.Nu är den norske världstrean en av favoriterna inför Australian Open.Här berättar han om vad han inte ville visa upp i nya Netflix-serien "Break point" och om vänskapen med svenske stjärnan Mikael Ymer.


Fakta: Australian Open

Vad: Årets första grand slam-turnering i tennis.

Var: Melbourne.

När: 16–29 januari.

Tv: Eurosport, Discovery +.

Regerande mästare: Damer: Ashley Barty, Australien. Herrar: Rafael Nadal, Spanien.

Svensken: Mikael Ymer är enda blågula hoppet i singelturneringen. Ymer möter japanen Yoshihito Nishioka i första omgången under måndagen.

Snackisen 1: Novak Djokovics comeback. Den niofaldiga mästaren blev förra året deporterad från Australien sedan han inte tagit vaccin mot covid-19. Nu är serben tillbaka och har fått ett varmt mottagande av publiken.

Snackisen 2: Bara för en vecka sedan kom beskedet att japanska stjärnan Naomi Osaka missar turneringen. Några dagar senare förklarade 25-åringen varför i sociala medier – hon är gravid.

Norske Casper Ruud kan se tillbaka på ett fantastiskt tennisår. Han nådde för första gången finalen i en grand slam i Franska öppna, en bedrift han upprepade i US Open.

— Jag fick till ett resultat som var mycket bättre än mina egna förväntningar. Jag hade ett speciellt mål i fjol, som var att nå en kvartsfinal i en grand slam, som jag inte hade nått tidigare, säger han till TT.

Men även om resultaten 2022 talar sitt eget språk så förutsätter inte 24-åringen att framgångarna fortsätter 2023. Det finns inga garantier att han någonsin når en grand slam-final igen, påpekar han.

— Jag har fått känna på hur många bra spelare det finns och hur tufft det är att nå en final i en grand slam. Så man vet ju att det inte kommer att ske varje gång. Men det blir en motivation – i och med att jag klarat att nå final förut – att försöka att göra det igen.

Med i Netflixserie

Vägen till finalerna fångades av Netflix dokumentärfilmsteam, där Casper Ruud är en av stjärnorna i den färska serien "Break point".

— Jag är inte en kille som älskar att se mig själv på skärm, om jag ska vara helt ärlig. Det är också lite därför jag valt att hålla det främst till tennisen. Jag har inte bjudit in dem till personliga händelser, varken med familjen, där jag bor eller på hotellrummet, säger Ruud och fortsätter:

— Men det var jättebra och jag är nöjd med avsnittet.

Uppladdningen inför Australian Open i Melbourne har skett via spel i United Cup i Brisbane, och i nyzeeländska Auckland.

— Jag har inte spelat så många matcher de senaste veckorna. Jag hoppas att det kan hjälpa till så att kroppen känns bra och att jag har mer energi när det börjar för mig på tisdag.

Då möter Ruud tjeckiske Tomas Machac, rankad 115.

Mikael Ymer är svenskhoppet i Australian Open. Arkivbild.

"Alltid svår att möta"

Ruud är kompis med det blågula hoppet Mikael Ymer – senare under kvällen, då intervjun med TT sker, planerar de två att äta middag ihop.

TT: Vad tror du om hans chanser i Australian Open?

— Han har vunnit bra matcher här förut, vet jag. Jag tycker alltid att Mikael är en bra tennisspelare oavsett underlag. Han är svårspelad och har en väldigt stor talang. Han är alltid svår och klurig att möta. Oavsett vem han möter har han en chansen att vinna. Så jag hoppas han har med sig sitt bästa spel.

TT: Det kanske blir en nordisk final då?

— Ja, det hade varit drömmen!

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!