Casper Ruud har spelat färdigt i herrturneringen.
Casper Ruud har spelat färdigt i herrturneringen. - Foto: TT

Ny skräll: Ruud utslagen

Favoriterna på herrsidan i Australian Open faller. Efter Rafael Nadal är nu även Casper Ruud utslagen ur grand slam-turneringen i tennis.Jenson Brooksby, rankad 39:a i världen, blev för tuff för den norska världstrean.Han var irriterande bra i dag, säger norrmannen.


22-årige Brooksby från USA gick ut hårt mot Ruud, som efter Nadals uttåg ur turneringen varit en av dem som fått bära favoritskapet.

Första set vann amerikanen med 6–3, vilket följdes upp med 7–5. Jenson Brooksby lyckades till och med skaka fram tre matchbollar i tredje set, innan 24-åringen från Oslo vaknade till och via tiebreak förlängde matchen med ytterligare en timme och en kvart.

— Casper är en krigare, jag visste att det skulle bli en tuff kamp, säger amerikanen efter skrällen.

Men det här var inte norrmannens dag på Rod Laver Arena i Melbourne. Fjärde set skrevs 6–2 till Brooksby, och norrmannen är därmed utslagen. Ruud gick fram till nätet för att gratulera motståndaren:

— Jag sade "bra spelat" – och att han var irriterande bra i dag, säger Ruud.

Att Ruud inte servade tillräckligt bra bidrog till fallet, enligt honom själv. Marginalerna var inte på hans sida. Han kände också av en skada i magmuskulaturen.

— Jag känner inte att jag gjorde en allt för dålig match egentligen. Brooksby spelade bra. Det positiva är att jag får fler dagar och veckor hemma, som jag ska använda till att träna upp mig, innan jag börjar resa igen.

"Rolig att se på"

Samtidigt hyllar han motståndaren, som han tror blir en svår nöt att knäcka också i framtiden.

— Han är rolig att se på. För han spelar väldigt annorlunda jämfört med andra spelare, säger Ruud och fortsätter:

— Han gör att tennisen ser lite annorlunda ut. Han spelar väldig bra, spelar "platt" och försvarar sig fint på båda sidorna, säger Ruud.

Det är bara andra gången som Brooksby besegrar en topp fem-spelare i karriären. Han saknar större titlar, och gör sin debut i Australian Open.

— Förra året hade jag covid, det sög, nu hoppas jag att det här är det första av många jättebra år här, säger han.

Rubljov vidare

Andrej Rubljov är också vidare till tredje omgången efter att ha besegrat Finlands Emil Ruusuvuori.

Världssexan från Ryssland kopplade tidigt greppet och tog en 2–0-ledning i set. Visst blåvitt hopp tändes efter att Ruusuvuori via tiebreak reducerat setsiffrorna till 2–1, men därefter vann Rubljov det fjärde med 6–3.

Finlands hopp Emil Ruusuvuori är utslagen ur herrsingeln.

Snabbt och hårt

Ruusuvuori, rankad 46:a i världen, medger att han inte hade särskilt mycket att sätta emot.

— Han var het, han spelade för snabbt, för hårt. Jag var inte beredd på det, säger 23-åringen.

TT: På vilket sätt var du inte beredd?

— Det kändes som att bollarna inte kommit så snabbt på länge, jag rörde mig inte snabbt nog. Det kändes som att det var något jag inte gjort på länge, det tog lite för lång tid att komma i gång. Men också inställningen, att jag måste veta att det är så här de kommer att spela.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!