Skidskytten Martin Ponsiluoma.
Skidskytten Martin Ponsiluoma. - Foto: Pontus Lundahl/Anders Wiklund/TT

Skidskytten Martin Ponsiluoma: Flickvännen, vinsterna och pengarna

Martin Ponsiluoma har visat upp på fint skidskytte. Men hur bra koll har du egentligen på idrottaren? Här har Nyheter24 några av de vanligaste frågorna om Ponsiluoma.


Hur gammal är Martin Ponsiluoma?

Skidskytten Martin Ponsiluoma, 27, är född den 8 september 1995 i Östersund. I dag bor han fortfarande kvar i Östersund – tillsammans med en annan svensk skidskytt.

Hur lång är Martin Ponsiluoma?

Martin Ponsiluoma är 184 centimeter lång.

När började Martin Ponsiluoma med skidskytte? 

Martin Ponsiluomas pappa Jyrki Ponsiluoma har också tävlat i skidskytte. Han tävlade bland annat i skidskytte på OS i Albertville 1992. I en intervju med Dagens Nyheter berättar Jyrki att det var genom ödets nyck som Martin blev skidskytt.

– Vi har alltid nördat framför tv:n ihop och Martin har alltid varit intresserad. Han har väl blivit lite influerad av mig, säkert mycket, när det handlar om nyfikenheten kring idrotten, säger han och berättar att sonen halkade in i skidskyttet i tioårsåldern – sedan mamma Elisabeth sett en annons i tidningen, säger han till DN.

Efter att Martin Ponsil kom in på skidskyttegymnasiet som 16-åring har det varit det som varit fokus.

– Efter det har han gått in för det 110 procent, det har varit hans grej. Och det känner jag igen mig i mycket själv, när jag höll på med längdskidor var det nummer ett, säger Jyrki Ponsiluoma till Västerbottens-Kuriren.

Foto: Johan Axelsson/TT

Martin Ponsiluom ihop med Hanna Öberg

Martin Ponsiluoma bor tillsammans med Hanna Öberg, 27. Hanna var tidigare tillsammans med skidskytten Jesper Nelin, 30 och Martin Ponsiluoma var tidigare tillsammans med skidskytten Fanny Johansson. Här kan du läsa mer om skidskyttarnas partnerbyte.

Det var under VM-tävlingarna i Slovenien i februari 2021 som en romans mellan Hanna Öberg och Martin Ponsiluoma började spira, vilket även Jesper Nelin blev varse om.

– Martin och Fanny var ihop fram till VM när Martin tog (guld)medaljen och det verkar ha förändrat saker. Då åkte han hem och gjorde slut med Fanny. Efter VM var det tävlingar i Tjeckien och det var då det började komma fram att han verkade vara intresserad av Hanna istället. I Tjeckien var det kaos. Då mådde jag inte bra, säger Jesper Nelin till Aftonbladet.

Hanna Öberg. Foto: Anders Wiklund/TT

Hur mycket pengar tjänar Martin Ponsiluoma?

Martin Ponsiluoma hade enligt dokument från Skatteverket som Nyheter24 tagit del av, en fastställd förvärvsinkomst på 239 551 kronor under 2020. Det betyder att skidskytten kunde plocka ut en månadslön på drygt 19 962 kronor.

Martin Ponsiluomas vinster

Martin Ponsiluoma har en silvermedalj från OS 2022. Han har även ett EM-guld i Mix stafett när han åkte tredje sträckan tillsammans med Emma Nilsson.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!