Jonna Sundling tog hem världscupsprinten i Livigno. Arkivibild.
Jonna Sundling tog hem världscupsprinten i Livigno. Arkivibild. - Foto: TT

Svensk succé – Sundling tillbaka som vinnare

När alla är skadefria är Sveriges sprintdamer fortfarande i en klass för sig.I Livigno var den blågula dominansen total när svenskorna blev etta, tvåa och trea i sprinten.Jonna Sundling tog hem segern i sin första världscuptävling för säsongen.Jag vet ju vad jag kan om allt stämmer, säger Sundling till Viaplay.


Sundling vann lördagens sprint före Maja Dahlqvist och Emma Ribom. I finalen visade 28-åringen hur svårslagen hon är när inte sjukdom och annat sätter stopp.

Säsongsinledningen blev inte som Sundling hade tänkt sig då en efterhängsen förkylning satte stopp för allt tävlande i världscupen före jul. Men trots att lördagens tävling var hennes första i världscupen den här vintern syntes inga spår av ringrost hos den regerande världsmästaren.

Nummerlappsstress

Sundling kontrollerade finalen från start, och tog till synes behärskat hand om segern.

— Jag vet ju vad jag kan om allt stämmer, men det är alltid svårt att veta var man står så här i första världscuptävlingen. Jag var sjuk ganska länge och man vet aldrig hur det ska ta på kroppen. Men jag har ju känt att det har blivit bättre och bättre och jag har haft förhoppningar om att det skulle kännas bra i dag. Och det gjorde det. Det betyder mycket, säger Jonna Sundling till Viaplay.

Maja Dahlqvist noterades för sin tredje andraplats den här säsongen, medan Emma Ribom såg till att ordna den första svenska trippelsegern i vinter. Detta trots några stressiga minuter inför finalen, då Ribom inte hittade sin nummerlapp. Till slut fick hon ändå starta – utan lapp på bröstet – och tog sig upp på pallen för första gången sedan succéstarten på säsongen, när Ribom vann de inledande två sprintarna.

— Jag ska vara ärlig och säga att jag nog mest åkte runt i finalen och tänkte på den där nummerlappen. Det var inte kul. Jag är rätt stolt över hur jag ror i land den här finalen. För det var lite stresspåslag, jag visste inte ens om jag skulle få starta utan nummerlapp. Jag kommer inte att glömma den igen, säger Ribom.

Svahn stärkte VM-aktierna

Dagens fjärde svenska glädjeämne var Linn Svahn, som i sin första världscuptävling på nästan två år nådde final.

23-åringen var världens bästa sprintåkare när hon skadade axeln i början av 2021. Nu är hon till slut tillbaka, och i sin comeback blev Svahn femma och lär därmed ha stärkt sina chanser för att få en biljett till VM i Planica.

Ingen av de svenska herrarna nådde final i Livigno. Edvin Anger var bäst för dagen, men blev utslagen efter att ha slutat sist i sitt semifinalheat.

Föga överraskande vann Johannes Høsflot Klæbo tävlingen. Norrmannen pressades dock hela vägen in i mål av den slutliga tvåan Richard Jouve från Frankrike. Janik Riebli, Schweiz, blev trea.

TT
/
Jul
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!