Johanna Rytting Kaneryd var en av flera svenska spelare som under förra året anslöt till engelska Super League. Hon lämnade Häcken för Chelsea. Arkivbild.
Johanna Rytting Kaneryd var en av flera svenska spelare som under förra året anslöt till engelska Super League. Hon lämnade Häcken för Chelsea. Arkivbild. - Foto: TT

Trots krisen – pengaexplosion i damfotbollen

Trots den globala krisen är den ekonomiska tillväxten påtaglig inom damernas klubbfotboll.Övergångarna ökade under förra året med 19 procent och transfersummorna med 62 procent.På herrsidan är pengarullningen nästan tillbaka på samma nivåer som rekordåret 2019.


Det visar Fifas färska undersökning, Global Transfer Report.

Både på herr- och damsidan ökade utgifterna för spelarköp markant under förra året efter två relativt återhållsamma år 2020 och 2021.

Totalt hamnade övergångssummorna på svindlande 6,5 miljarder dollar, cirka 67 miljarder kronor räknat efter dagens valutakurs. Det är en ökning på 33,5 procent mot 2021, men mindre än rekordåret 2019.

Isak en av de dyraste

De tio dyraste övergångarna stod för 12,5 procent av de totala övergångssummorna och som vanligt lade engelska Premier League-klubbar mest pengar på nya spelare, totalt en bit över 20 miljarder kronor.

Alexander Isaks övergång till Newcastle var en av de tio största inom fotbollen 2022. Arkivbild.

Svenske landslagsanfallaren Alexander Isaks flytt från Real Sociedad till Newcastle ryms bland de tio största affärerna.

Men det är på damsidan de stora, relativa, stegen tagits. Antalet internationella övergångar har mer än fördubblats på fyra år. Under 2022 ökade antalet klubbar involverade i internationella värvningar från 410 till 500, en ökning på 22 procent.

Summorna ökar

Utgifterna för spelarköp ökade dessutom med 62 procent på ett år, till drygt 33 miljoner kronor.

Fifa-tjänstemannen Emilio García Silvero konstaterar:

"Allt detta återspeglar de imponerande framstegen som tas när fler och fler damspelare fortsätter att bli professionella. Cirka 1 555 internationella övergångar registrerades 2022, en ökning med 19,3 procent jämfört med föregående år, medan en ny toppnotering nåddes med 119 föreningar inblandade i internationella övergångar."

Mer noterbart från Fifa-rapporten:

+ För första gången passerar antalet övergångar bland professionella spelare 20 000.

+ Närmare 50 000 amatörspelare bytte klubbar över nationsgränserna förra året.

+ Totalt bytte 71 002 spelare (proffs och amatörer) klubbar över nationsgränser 2022.

+ Pengainflödet var störst i fransk fotboll, där klubbarna sålde spelare för cirka 7,5 miljarder.

+ Utflödet av spelare 2022 var störst i Brasilien. 998 spelare lämnade landet.

+ Svenska klubbar släppte på damsidan 13 spelare enbart till England.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

igår 20:40
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.