Stockholm

SOK:s ordförande avgår efter brottsmisstankarna

Mats Årjes lämnar sitt uppdrag som ordförande i Sveriges olympiska kommitté. Arkivbild.
Mats Årjes lämnar sitt uppdrag som ordförande i Sveriges olympiska kommitté. Arkivbild. Foto: TT

Mats Årjes lämnar posten som ordförande i Sveriges olympiska kommitté (SOK) efter misstankarna om sexuellt ofredande."Den senaste tiden har varit en prövning och efter noga övervägande, och av respekt för SOK och min familj, har jag kommit fram till att det bästa är att organisationen får välja en ny ordförande", säger Årjes i ett uttalande till TT.Hans ersättare ska vara på plats den 20 april.


Fakta: SOK:s ordföranden genom åren

1913–1933: Kronprins Gustaf Adolf.

1933–1947: Prins Gustaf Adolf.

1947–1997: Prins Bertil.

1997–2000: Carl-Gustav Anderberg.

2000–2016: Stefan Lindeberg.

2016–2018: Hans Vestberg.

2018–2023: Mats Årjes.

Källa: SOK.

Den 28 november förra året tog Årjes en paus från rollen som SOK:s ordförande efter att samma dag ha informerats om att han åtalas misstänkt för sexuellt ofredande.

Han har hela tiden förnekat brott men väljer nu ändå att låta timeouten övergå till en permanent lösning. Årjes, 56, lämnar sitt uppdrag och SOK söker nu en ny ordförande.

Tunga poster på spel

"Efter en tids frånvaro från styrelsearbetet har jag meddelat valberedningen att jag väljer att lämna mitt uppdrag. Den senaste tiden har varit en prövning och efter noga övervägande, och av respekt för SOK och min familj, har jag kommit fram till att det bästa är att organisationen får välja en ny ordförande. Valberedningen kommer därmed att påbörja arbetet med att hitta en ny ordförande för SOK", säger Mats Årjes i ett uttalande till TT.

"Med anledning av pågående rättsprocess har jag inga ytterligare kommentarer att lämna."

Därmed kommer de tre tyngsta posterna inom svensk idrott att ersättas under våren. Förutom SOK ska också Riksidrottsförbundet (RF) och Svenska fotbollförbundet (SvFF) välja ny ordförande efter att Björn Eriksson respektive Karl-Erik Nilsson meddelat att de avgår.

Larsson tillförordnad

Under Mats Årjes paus har Anders Larsson, ordförande i Svenska ishockeyförbundet, fungerat som tillförordnad ordförande i SOK. Den rollen kommer han att ha fram till det ordinarie årsmötet den 20 april, då en ny ordförande ska väljas på två år.

"Vi i valberedningen har påbörjat det viktiga arbetet. Våra medlemsförbund kommer ges tid att nominera kandidater. Vi kommer skriftligen att informera alla medlemsförbund angående processen", säger valberedningens ordförande Patrik Tengwall i ett pressmeddelande.

TT

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.