Kusken Jean-Michel Bazire med Hooker Berry.
Kusken Jean-Michel Bazire med Hooker Berry. - Foto: TT

Hooker Berry vinner Prix d’Amérique: "Otroligt"

Det blev dramatiskt.Men till slut vann Hooker Berry med franske stjärnkusken Jean-Michel Bazire prestigefyllda Prix d’Amérique.Helt otroligt, jag fattar ingenting, säger hästens svenska skötare Rebecca Lejon i TV4.


Fakta: Senaste årens segrare

Häst/kusk:

2023: Hooker Berry/Jean-Michel Bazire.

2022: Davidson du Pont/Nicolas Bazire.

2021: Face Time Bourbon/Björn Goop.

2020: Face Time Bourbon/Björn Goop.

2019 Belina Josselyn/Jean-Michel Bazire, Frankrike.

2018 Readly Express/Björn Goop.

2017 Bold Eagle/Franck Nivard.

2016 Bold Eagle/Franck Nivard.

2015 Up and Quick/Jean Michel Bazire.

2014 Maharajah/Örjan Kihlström.

Det kallas för världens tuffaste travlopp.

Prestigefyllda Prix d’Amérique avgjordes under söndagseftermiddagen på Vincennesbanan i Paris, Frankrike – och det blev dramatiskt in i det sista. Efter en oerhörd spurt stod Hooker Berry med den franske stjärnkusken Jean-Michel Bazire som vinnare. Hästens svenska skötare Rebecca Lejon var lyrisk och väldigt känslosam när hon försökte sätta ord på sina känslor.

Bjöd på stort firande

— Helt otroligt, jag fattar ingenting. Jag har tagit hand om honom sedan han kvalade. Jag tyckte han körde lite hårt i tredjespår, men han brukar ju ha rätt, det hade han i dag igen, säger Lejon med tårar i ögonen.

Tvåa i loppet blev Ampia Mede Sm. Italiano Vero slutade trea.

Prissumman ligger på 450 000 euro, motsvarande närmare 4,8 miljoner kronor.

Efter att ha säkrat segern passade Jean-Michel Bazire på att bjuda publiken på en show med bland annat champagne.

Daniel Redén: "Sjukt nöjd"

Det stora svenskhoppet, Don Fanucci Zet med kusken Youann Lebourgeois, inledde loppet piggt och stabilt. Ekipaget behöll sin spetsposition fram tills upploppet – men därefter blev det tufft och man slutade på en sjätte plats som ger drygt 224 000 kronor.

— Jag är ruggigt nöjd. Det ska nästan vara omöjligt att leda här på Prix d’Amérique. Jag är sjukt nöjd med Fanucci och jag känner att vi fick valuta för att vi åkte hit. Det är kul att se att han levererar, säger tränaren Daniel Redén i TV4:s sändning.

— Det var en riktigt superhäst, lätt att köra och travar fint. Man känner på en gång att det är en häst utöver det vanliga. Kanske saknade han något lopp i kroppen, men det var en jättefin häst och det kan bli jätteroligt att se honom nästa gång, säger Youann Lebourgeois till ATG Live, enligt Travronden.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!