Stockholm

39 mål – bottenrekord avslutade Sveriges VM

Andreas Palicka, i mitten, tackar publiken efter VM.
Andreas Palicka, i mitten, tackar publiken efter VM. Foto: TT

Ett nytt svårslaget bottenrekord avslutade handbolls-VM för Sverige.39 mål har ett blågult landslag aldrig tidigare släppt in i match.Jag är ledsen och jättebesviken och väldigt tom, säger Andreas Palicka.


Målvakten och lagkaptenen har med den ena akrobatiska räddningen efter den andra haft en nyckelroll i Sveriges VM-framgångar.

Men i de två sista matcherna, när det gällde som allra mest, fick inte Palicka och landslaget till det.

Efter 26–31 i semin mot Frankrike blev det 36–39 i bronsfajten mot Spanien. Ett nytt bottenrekord gällande insläppta mål i en landskamp – det tidigare löd 37.

— Vi tar oss till en VM-semifinal och det är fantastiskt bra gjort, men jag tycker inte att vi kommer upp i vår maxnivå över 60 minuter i varken semifinal eller här, säger 36-årige Palicka.

"Inte tillräckligt bra"

Han inledde bronsmatchen inför nästintill fullpackade Tele2 arena, byttes ut mot Tobias Thulin för att sedan kom in igen. Ingenting hjälpte när det svenska försvarsspelet släppte fram spanjorerna till alldeles för många bra lägen inne på linjen.

— Det räcker att kolla på tavlan, 39 mål. Det är inte tillräckligt bra defensivt och inget som hör till vanligheterna för oss heller, säger "Palle".

— Jag tycker att vi gör en fantastiskt fin förstahalvlek i dag (Sverige ledde 22–18) men sen kommer (Rodrigo) Corrales in i mål i andra halvlek. De äter upp försprånget väldigt fort och vi tappar vårt momentum.

Sverige jagade förgäves för att komma ikapp och ordna ett roligt VM-slut.

— Vi lyckades inte stoppa blödningen, bollen hittar in i mål på ett eller annat sätt. De börjar få självförtroende på linjen och jag ska inte säga att vi blir frustrerade, men vi jagar boll och då går vi bort oss ibland. Samtidigt som någon boll slinker in som jag ska ta.

Fortsätter?

Palicka är med sina 36 år äldst av spelarna i landslaget. Nästa år väntar både EM i Tyskland och OS, dit Sverige är klart för kval, i hans nuvarande hemstad Paris.

Om publikfavoriten fortsätter eller inte i Blågult är inget beslut han tänker fatta i brådrasket.

— Det finns inget vettigt att säga om det direkt efter ett mästerskap, jag är för känslosam för att säga nåt om det.

Om kroppen håller talar ändå mycket för att vi inte har sett det sista av Lundapågen i landslaget.

— Så länge jag känner att jag kan göra det jag vill med min kropp så vill jag spela handboll.

— Jag brinner för landslagshandboll och njuter varje sekund jag spelar här.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.