Sarah Sjöström har hämtat ny kraft inför satsningen mot OS. Arkivbild.
Sarah Sjöström har hämtat ny kraft inför satsningen mot OS. Arkivbild. - Foto: TT

Sjöström: Jag var ganska trött under hela 2022

Efter en lite lugnare höst är Sarah Sjöström tillbaka i full träning. Nu väntar intensiva 18 månader med OS i Paris i fokus.Det var det här breaket jag behövde mentalt och fysiskt, säger hon.


Fakta: Sarah Sjöström

Individuella medaljer i långbana:

OS (4 medaljer): 1 guld (100 meter fjäril, 2016), 2 silver (200 meter fritt, 2016, 50 meter fritt, 2021), 1 brons (100 meter fritt, 2016).

VM (19): 10 guld (4 på 50 meter fjäril, 4 på 100 meter fjäril, 2 på 50 meter fritt), 6 silver (4 på 100 meter fritt, 1 på 50 meter fritt, 1 på 100 meter fjäril) och 3 brons (50, 100 och 200 meter fritt).

EM (17): 15 guld (5 på 50 meter fjäril, 4 på 100 meter fjäril, 4 på 100 meter fritt, 2 på 50 meter fritt) och 2 silver (50 meter fritt, 100 meter fjäril).

Sjöströms tävlingsprogram före VM: Marseille (11-12 mars), Nice (15-16 mars), Swim Open (Stockholm, 13-16 april), Mare Nostrum (Canet, 13-14 maj, ev Barcelona 17-18 maj, Monaco 20-21 maj), Sette Colli (Rom, 23-25 juni).

VM i Fukuoka, Japan, avgörs 23-30 juli.

Den 29-åriga simstjärnan har lagt ytterligare ett framgångsrikt år – det 15:e i världstoppen – bakom sig.

Sarah Sjöström tog två individuella guld och ett silver på VM i Budapest i juni och bara sex veckor senare blev det ny medaljsuccé med tre guld (två individuellt), ett silver och ett brons på EM i Rom.

Hon blev historisk på bägge mästerskapen. Sjöström har tagit flest individuella VM-medaljer (19) på damsidan i historien och på EM har ingen annan simmare, herr eller dam, fler medaljer än hennes 28.

— Framgångarna betyder jättemycket. Jag var ganska trött under hela 2022 efter ett intensivt år efter OS när jag snabbt försökte ta mig tillbaka från skadan. Jag fortsatte att hålla i gång hela hösten utan vila efter OS med både EM och VM i kortbana, säger hon.

Träning med handbroms

Så pausen i höstas, som innebar att hon stod över kortbane-VM, var välbehövlig.

Men Sjöströms pauser är inte som andras. Det blev massor av träning ändå, men friheten var att hon inte följde något träningsprogram.

— I stället för 35 000-metersveckor har jag kört 20 000-25 000 meter och så har jag tränat tre styrkepass i veckan. Det känns som jag tränat lite med handbromsen i. Det har varit jättebra och skönt, framför allt mentalt. Jag har till exempel kunnat ta sovmorgnar om jag har velat, förklarar hon och fortsätter:

— Nu har jag känt mig sugen på att komma i gång och träna och lägga ned allt jobb igen.

Det jobbet är med OS i Paris som mål.

Dit vill hon komma så redo som möjligt – framför allt eftersom hon inte fick göra det i Tokyo 2021. Fem månader tidigare bröt hon ju armen i en halkolycka. Att Sjöström ändå lyckades ta ett OS-silver på 50 meter fritt var uppseendeväckande.

Fokus på VM

På vägen mot OS är årets stora mästerskap VM i japanska Fukuoka i juli. Alla de bästa vill så klart lyckas på ett VM året före OS.

— Det är jätteviktigt. Det är alltid extra kul när man kan åka till mästerskap och känna att man är väl förberedd och kan prestera på topp, säger Sjöström.

Nu kommer allt i princip att gå utan avbrott fram till OS i Paris den 26 juli–11 augusti nästa år. Fram tills dess väntar fyra mästerskap, två VM och ett EM i långbana samt kortbane-EM.

— Det är mer tävlingar än någonsin. Jag får se hur jag lägger upp det, jag tar ett halvår i taget. Jag vet min planering fram till Fukuoka och sedan får vi se. Jag brukar ta det lite lugnare på hösten innan OS tävlingsmässigt och har satsat på att träna.

Sjöström skulle egentligen ha gjort tävlingscomeback förra helgen, men ställde in det efter att ha drabbats av ryggskott dagarna innan Idrottsgalan där hon utsågs till årets kvinnliga idrottare.

Nu blir tävlingscomebacken i stället den 11-12 mars i Marseille.

— Jag ville inte stressa tillbaka. Jag hade velat ha fyra hela träningsveckor, nu hann jag köra två innan jag fick problem med ryggen.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

1 timme sedan
Övergångsfönstret stängdes i går, men först nu blir Hammarbys sista värvning officiell.

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

1 timme sedan
Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.

Bortafacit talar för Häcken: “Skapar känslor”

2 timmar sedan
1–2-förlust senast, men inför kvällens retur lever hoppet om semifinal i Champions League för Häcken. Vi är inte lika säkra som PSG att de är klara för semifinal, säger tränaren Mak Lind. Årets bortafacit talar för Göteborgslaget.

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

3 timmar sedan
Han har tolv VM-guld i olika former av bänkpress. Men Eddie Berglund kommer inte få tävla i bänkpress-VM i Texas i år. Svenska styrkelyftförbundet missade nämligen att anmäla medaljkandidaten.

Stjärnan: Ta utebliven mens på större allvar

3 timmar sedan
Efter ett oväntat svagt resultat i OS-tremilen 2022 började skidstjärnan Ebba Andersson leta fel. Var det kanske konstigt att hon inte fått mens på länge? Är menstruationen utebliven eller oregelbunden är det ett tecken på någonting, säger hon till Aftonbladet.