Ross Chastain under loppet i Martinsville förra året.
Ross Chastain under loppet i Martinsville förra året. - Foto: TT

Nascar förbjuder tv-spelstricket

Ross Chastains manöver på Nascarbanan slog alla med häpnad. Men ingen lär försöka att upprepa bedriften – för nu förbjuds tv-spelstricket.


Ross Chastain låg tia inför sista kurvan på banan i Martinsville i USA i oktober. Han behövde en fjärdeplats för att gå vidare till slutspelet i Nascar.

Han gjorde en chansning, tryckte pedalen i botten och skrapade sig längs med banans ytterkant genom kurvan och tog sig upp till en fjärdeplats.

Han berättade efteråt att han inspirerades av det gamla Gamecubespelet "Nascar" från 2005, som han och hans bror spelade massor som unga. Tricket, som kallas wall-ride på engelska, var ett inte helt ovanligt sätt att ta sig förbi konkurrenterna i spelet.

Men tricket – som fick stor uppmärksamhet världen över när Chastain genomförde det – lär inte upprepas på verklighetens banor. Nascar har inför årets säsong förtydligat sina regler, och säger till stallen att man hädanefter kommer att tolka manövern som ett regelbrott mot säkerhetsregler, med tidsstraff som följd.

"Sedan slutet av säsongen har vi arbetat med förarna och stallen för att diskutera det bästa sättet att följa/tolka regeln för 2023, och vi tror att det här är rätt tolkning för säkerheten av våra tävlande framöver", skriver Nascar enligt sajten Motorsport.com.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fylla på ungdomsturnering: "Förkastligt"

1 timme sedan

Chefernas Verstappen-tjafs: “Fokusera på ditt”

1 timme sedan
Mercedes stallchef Toto Wolff flörtar fortsatt öppet med F1-världsmästaren Max Verstappen. Hans dito i Red Bull, Christian Horner, har tröttnat: Mercedes är sämre än stall som använder sig av sina egna motorer. Jag tycker det är dags att Toto fokuserar på sitt egna stall, snarare än förarmarknaden.

Pettersson näste NHL-spelare klar för VM

2 timmar sedan
Marcus Pettersson är näste NHL-spelare som är klar för spel med Tre Kronor i ishockey-VM.

Lukas om bytet: "Skidskytte är inte så enkelt"

2 timmar sedan
Johannes Lukas tackar för tiden han fick med Stina Nilsson. Även om succén uteblev. Man får inte tänka att skidskytte är så enkelt, säger landslagstränaren.

Stina Nilsson byter sport – lägger av med skidskyttet

3 timmar sedan
Stina Nilsson lämnade en framgångsrik längdkarriär för att satsa på skidskytte. Nu byter hon sport igen.

VAR-domare anklagades av PL-klubb - ska döma EM

3 timmar sedan
Uefa ger VAR-domaren Stuart Attwell grönt ljus att döma EM i Tyskland i sommar. Detta efter att Attwell anklagats för att döma emot Nottingham Forest i matchen mot Everton.