Stockholm

Samuelsson positiv trots skruvhaveri: "Bra form"

Sebastian Samuelsson testade geväret ordentligt under torsdagens träning efter haveriet under mixedstafetten.
Sebastian Samuelsson testade geväret ordentligt under torsdagens träning efter haveriet under mixedstafetten. Foto: TT

Sebastian Samuelsson var förkrossad efter skruvhaveriet i mixedstafetten.På lördag får han chans till revansch i sprinten.Jag tror fortfarande jag har bra form, gårdagen förändrar inte det, säger han.


Sebastian Samuelsson testade geväret ordentligt under torsdagens träning efter haveriet under mixedstafetten.

Sverige var på väg mot medalj i mixedstafetten i skidskytte-VM i Oberhof. Men på den sista sträckan försvann medaljchanserna all världens väg då Samuelsson drog på sig tre straffrundor. Sverige blev till slut nia i tävlingen.

25-åringen var förkrossad efter målgång och efteråt konstaterades att delar på Samuelssons gevär inte suttit fast ordentligt.

Dagen efter debaclet mötte Samuelsson media inför lördagens sprint.

— Det är väl jag som skruvat i skruvarna för dåligt. Jag har tränat några dagar och då har det fungerat bra, förmodligen har de inte suttit helt perfekt och kanske, inte vet jag, blivit lösare och lösare med tiden, säger han till TT.

— När man reser skruvar man alltid bort från systemet. Det i sig är inget konstigt, det är något jag gjort hundratals gånger.

TT: Det har aldrig hänt förut?

— Nej.

Ingen rolig premiär

TT: Hur tänker du inför sprinten nu?

— Premiären blev inte speciellt kul, det var svårt att utläsa något vettigt i min prestation. Det hade varit skönt att få ett bra lopp och självförtroende, men jag tror fortfarande jag har bra form, gårdagen förändrar inte det.

Martin Ponsiluoma berättar att han varit med om något liknande när han var jätteliten, men att det inte drabbat honom i nutid. På frågan om han förstår att det kan hända svarar Ponsiluoma:

— Både ja och nej, det är inte jätteofta man kollar sina skruvar så, men det är klart att det kan bli löst, men det är ofta något man brukar märka på träning innan tävling. Jag tror det är många olika orsaker till varför det kan hända, kyla och värme kan spela väldigt stor roll också, men jag tror inte det är något man behöver lägga energi på, det är väldigt sällan det händer.

Skyttetränaren Johan Hagström diskuterar med Sebastian Samuelsson under torsdagen träning.

Alla delar fixade

Landslagstränaren Johannes Lukas säger att alla delar nu är fixade.

— Allmänt kollar man skruvarna väldigt många gånger. Vi har skjutit söndag kväll, måndag, tisdag och inskjutning på onsdag. Det är inte att det lossnade fem minuter innan start, det var förmodligen att det inte satt helt hundra under tävlingsmomentet, men så klart är det saker man ska kolla regelbundet, säger Lukas.

TT: Kommer alla vara mer noggranna nu?

— Jag tror att alla har olika rutiner och är noga med det, man kan inte vara 1 000 procent säker på alla saker och det gäller hela livet. Vi gör ett bra jobb med vapnen och vår vapencheck, dagliga rutiner och stora rutiner innan mästerskap. Vi har haft en vapentekniker innan mästerskap hos oss som har kollat vapnen, det är bara att fortsätta med det vanliga jobbet.

Skidskytte-VM i tyska Oberhof fortsätter med sprint, damer på fredag och herrar på lördag.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.