Elvira Öberg är storfavorit i alla VM-lopp i skidskytte. Det är inget som skrämmer henne.
Elvira Öberg är storfavorit i alla VM-lopp i skidskytte. Det är inget som skrämmer henne. - Foto: TT

"Vet att jag har guldchans i alla lopp"

Två OS-medaljer i fjol och sex individuella pallplatser, varav tre segrar, i världscupen i vinter.Elvira Öberg är därför storfavorit i varje lopp hon kör i VM i skidskytte.Jag har börjat vänja mig vid det och vet att jag har guldchans i alla lopp – i princip, säger hon.


Fakta: Elvira Öberg

Född: den 26 februari 1999 i Jukkasjärvi (23 år).

Klubb: Piteå skidskytteklubb

Främsta meriter: OS-guld i stafett 2022, OS-silver i både sprint och jaktstart 2022. Sju individuella världscupsegrar, fyra i lag. Ytterligare sju pallplatser individuellt, sex i lag. Tvåa i världscupen totalt säsongen 2021–22, ligger tvåa säsongen 2022–23.

VM-premiären i Oberhof är överstökad, då Sebastian Samuelssons gevärstrubbel sänkte Sveriges medaljchanser. På fredagen inleder Elvira Öberg det individuella tävlandet, sprinten. Då går den svenska världscuptvåan in med stora förhoppningar och förväntningar om medaljer.

Det är inget som skrämmer henne.

— Klart att det är lite speciellt, jag vet när jag går in och skjuter att det är medaljer det handlar om och inte bara en bra placering. Men de senaste två säsongerna har jag fått bra erfarenhet att stå i de här avgörande lägena, jag har ett OS i fjol i ryggen då jag vet att jag hanterade de här situationerna väldigt bra. Jag tror att den erfarenheten gör väldigt mycket, säger 23-åringen.

— Det gäller att inte tänka så mycket annorlunda utan göra samma sak som varje helg, det är det som blir det viktiga.

"Åka med huvudet"

Öberg fick sitt stora genombrott förra säsongen då hon kom tvåa totalt i världscupen efter bland annat fyra världscupsegrar. Hon tog också två individuella silver i OS i Peking, i sprint och i jaktstart.

Inför sprintloppet säger hon att formen finns där.

— Men jag ska försöka att lägga upp loppet lite bättre än i går. Jag ska försöka öppna lite mer kontrollerat än i stafetten, man måste hålla igen lite uppför den första backen. Den passar mig ganska bra egentligen men det blir dyrt om man går på för hårt. Det gäller att åka med huvudet, säger hon.

— Den biten är egentligen ganska enkel, det finns fler delar av banan som är viktigare – ett gäng viktiga krön och att hålla farten uppe på de långa flacka partierna.

Fokus viktigt

Fokuset är det viktiga på skjutvallen, menar hon.

— Det gäller att hitta fokus och hålla fokus alla fem skotten i varje serie. Det är det viktiga, att man inte tänker på för mycket annat.

TT: Kan det bli medalj i varje individuellt lopp?

— Då skulle det bli ett väldigt bra VM. Först och främst vill jag göra bra tävlingar, fokusera på prestationen och vad jag ska göra.

TT: Om det inte blir någon medalj i VM?

— Det får vi väl se då.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!