Pavel Nedved och Andrea Agnelli avgick båda ur Juventus ledning i höstas och riskerar rättegång. Arkivbild.
Pavel Nedved och Andrea Agnelli avgick båda ur Juventus ledning i höstas och riskerar rättegång. Arkivbild. - Foto: TT

Skandalerna tynger Juventus – ödesvår väntar

Dusan Vlahovic är kvitt sina skadeproblem och gör mål igen.Om det bara handlade om fotbollen för stunden skulle Juventus supportrar inte behöva skruva generat på sig.Men det gör de.Turerna i den senaste skandalen kring klubben är långt från över.


Fakta: Helgens omgång i Serie A

Fredag: Milan–Torino (20.45)

Lördag: Empoli–Spezia (15.00), Lecce–Roma (18.00), Lazio–Atalanta (20.45)

Söndag: Udinese–Sassuolo (12.30), Bologna–Monza (15.00), Juventus–Fiorentina (18.00), Napoli–Cremonese (20.45)

Måndag: Verona–Salernitana (18.30), Sampdoria–Inter (20.45)

En del lär sig aldrig. År 2006 briserade "Calciopoli", en härva av mygel med mutade domare och flera klubbar inblandade. Rötan nådde långt in i det italienska fotbollsförbundet.

Juventus drabbades hårdast, fråntogs två vunna ligatitlar, tvångsnedflyttades och stjärnspelarna – en av dem var Zlatan Ibrahimovic – såldes eller lämnade en klubb i upplösning.

En annan av skandalens konsekvenser: En sällan skådad byktvätt i italiensk toppfotboll.

Solkat klubbmärke – igen

Men ny skit kommer titt som tätt upp till ytan och på nytt är det Juventus som får sitt klubbmärke solkat.

Ordföranden Andrea Agnelli och hela ledningsgruppen – med förre storspelaren Pavel Nedved som en av medlemmarna – lämnade sina poster sent i höstas när en ekobrottshärva rullades upp.

Juventus utreds av både myndigheter och det italienska fotbollsförbundet för bland annat förfalskade kapitalvinster och dolda utbetalningar. Även Uefa synar klubben för eventuella brott mot förbundets finansiella regler.

Det inhemska förbundet har redan straffat Juventus med 15 poängs avdrag.

Klubben har överklagat beslutet men inväntar samtidigt besked om rättegång mot den tidigare ledningen. Agnelli & Co riskerar i så fall troligen böter och avstängningar.

Svårt nå Champions League

Kan klubben på nytt degraderas? Enligt italienska medieuppgifter är det inte troligt. Poängavdragets konsekvenser är emellertid uppenbara. Den ekonomisk svårt ansatta klubben är i dagsläget 13 poäng från en Champions League-plats till hösten.

Att inte nå Champions League innebär ett påtagligt inkomstbortfall. Hamnar Juventus i den sitsen lär man behöva släppa eller sälja åtskilliga spelare för att klara finanserna och ligalicensen.

Men det är 17 omgångar kvar i Serie A och än kan den sportsliga situationen räddas. 3–0 borta mot Salernitana i tisdags var ett styrkebesked. Dessutom gjorde tidigare skadade anfallaren Dusan Vlahovic sitt första mål sedan i mitten av oktober.

På söndag väntar Fiorentina hemma.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.