Sebastian Samuelsson jublade efter VM-bronset i distans.
Sebastian Samuelsson jublade efter VM-bronset i distans. - Foto: TT

Nytt brons till Samuelsson: "Visar alla kritiker"

Sebastian Samuelsson tog sitt andra raka brons på skidskytte-VM i Oberhof genom att bli trea i tisdagens distanslopp.Endast fyra tiondelar saknades upp till silvret.Det är klart att jag grämer mig lite. Men jag gör en fantastisk prestation och är väldigt nöjd med den, säger Samuelsson till SVT.


Samuelsson tog brons även i jaktstarten häromdagen, och visar nu att han visst prickat formen perfekt till VM, trots haveriet i premiären.

Då, i mixedstafetten, grusade alla medaljchanser för Sveriges del när Samuelsson bommade friskt och drog på sig tre straffrundor – efter att inte ha skruvat ihop sitt gevär ordentligt.

Behöver ingen skyttekurs

I tisdagens distanslopp var Samuelssons skytte i princip prickfritt – med endast en bom i det tredje, liggande skyttet – och han hade dessutom riktigt bra tryck under skidorna.

— Det känns väldigt bra. På slutet har jag fått många mejl efter loppen där det har stått att jag borde gå skyttekurs. Nu visar jag alla kritiker. Två medaljer på VM – så många individuella medaljer har jag aldrig tagit på ett mästerskap tidigare. Jag är fantastiskt, fantastiskt nöjd, säger Samuelsson till SVT.

In till det sista skyttet visste Samuelsson precis vad han var tvungen att göra.

— Jag visste att "skjuter jag fullt nu så har jag väldigt bra chans på medalj". Jag var väldigt, väldigt nervös men jag är väldigt stolt över att jag sköt fullt i sista, säger Samuelsson.

Ut från vallen hade Samuelsson bara en halv sekunds försprång till Frankrikes Quentin Fillon Maillet, då på fjärde plats, men den 25-årige svensken hade korn på mer än bara bronsmedaljen.

Tiondelsstrid om silvret

Efter en strålande avslutning lade han Fillon Maillet långt bakom sig, och var också på vippen att hinna i kapp Norges Sturla Holm Lægreid på silverplatsen. Trots en ursinnig finish saknades till slut fyra ynka tiondelar till Samuelssons nackdel.

— Det är klart att jag grämer mig lite över de där fyra tiondelarna. Samtidigt, silver eller brons, jag gör en fantastisk prestation och är väldigt nöjd med den, säger Samuelsson.

Gällande kritiken han säger sig ha fått efter tidigare tävlingar, konstaterar han att det är sådant man får räkna med om man går ut med så höga målsättningar som han gör.

— Sticker man ut hakan så får man ju tillbaka också, det är jag väl medveten om. Men det är skönt att visa, främst för mig själv, vilken bra skidskytt jag är.

Samuelsson tog sin andra raka bronsmedalj under VM i Oberhof.

Snabbare än Lægreid

Johannes Thingnes Bø tog ännu ett VM-guld – norrmannens tredje raka i Oberhof. Bø bommade två skott, men hade råd med det då han som vanligt var i en klass för sig åkmässigt. Den näst snabbaste åkaren, schweizaren Jeremy Finello, var nästan två minuter långsammare.

— Med två bom så var det på håret. Men åkningen gick fantastiskt och skidorna var perfekta. Där fanns det ingenting som stod i vägen för mig, säger Bø till SVT.

Samuelsson var faktiskt snabbare i spåret än tvåan Lægreid, men norrmannen avlossade sina skott betydligt snabbare och knep därför silvret med knapp marginal.

Bland övriga svenskar kan konstateras att Martin Ponsiluoma var tredje snabbast i åktid, men han fortsätter att ha det kämpigt på skjutvallen. Fyra bom stod i vägen för medaljchanserna för Ponsiluoma, som blev elva.

— Det är någon bom för mycket för att jag ska vara riktigt nöjd. Fyra bom är för mycket om man ska vara med och fajtas om det där uppe i dag. Det var några slarvfel i skotten, annars kändes det väldigt bra på vallen, säger Ponsiluoma till TT.

TT
/
SVT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Orken tog slut: "Bittert så klart"

2 timmar sedan

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

2 timmar sedan
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

3 timmar sedan
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.

Jagr, 52, historisk och målskytt

igår 21:04
Den tjeckiske legendaren Jaromir Jagr har hunnit fylla 52 år – men är inte klar med hockeykarriären.

Stark och Nordqvist med i täten i majorn

igår 20:58
Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel. Båda är fyra slag efter just nu ledande amerikanskan Lauren Coughlin.

Ny svensk uppvisning i världscupfinalen

igår 20:36
Världsstjärnorna Henrik von Eckermann och Peder Fredricson har prickat formen perfekt. På lördag hoppar de om segern i världscupfinalen i Riyad. Båda bäddade för en rysare. De kliver in i de två sista rundorna som etta och tvåa. Otroligt. Hästen har hoppat underbart. Jag njöt av ridningen, säger von Eckermann.