Sveriges bronslag i VM-stafetten tog åttonde medaljen för Sverige i VM i Oberhof: Linn Persson, Anna Magnusson, Elvira Öberg och Hanna Öberg.
Sveriges bronslag i VM-stafetten tog åttonde medaljen för Sverige i VM i Oberhof: Linn Persson, Anna Magnusson, Elvira Öberg och Hanna Öberg. - Foto: TT

Medaljrekord: "Vi ska vara väldigt stolta"

I och med bronsen i herr- och damstafetterna i VM i skidskytte har Sverige gjort sitt bästa mästerskap i antal medaljer i ett och samma mästerskap – åtta stycken.Det är väldigt häftigt, säger Sebastian Samuelsson.


Fakta: Sveriges tre medaljrikaste mästerskap

+ 8 medaljer: VM i Oberhof 2023

Guld: Hanna Öberg, distans.

Silver: Hanna Öberg, sprint, Linn Persson, distans.

Brons: Linn Persson, sprint, Sebastian Samuelsson, jaktstart, Sebastian Samuelsson, distans, herrarnas stafett, damernas stafett.

+ 6 medaljer: VM i Pokljuka 2021

Guld: Martin Ponsiluoma, distans.

Silver: Hanna Öberg, distans, Sebastian Samuelsson, jaktstart, herrarnas stafett.

Brons: Mixedstafett, singelmixedstafett.

+ 5 medaljer: VM i Ruhpolding 2012

Silver: Carl-Johan Bergman, jaktstart, Björn Ferry, masstart.

Brons: Carl-Johan Bergman, sprint, Fredrik Lindström, masstart, Helena Ekholm, distans.

Att medaljrekordet slås trots att den bästa åkaren inför mästerskapet, världscuptvåan Elvira Öberg, saknades i flera lopp på grund en förkylning hade nog inte många trott på.

Det började med Hanna Öbergs silver och Linn Perssons brons i sprinten, följdes upp av Sebastian Samuelssons brons i jaktstart och i distans. Och så fyllde Öberg och Persson på med guld respektive silver i distansloppet innan det var dags för herrstafettlaget att med sitt brons säkra rekordet. Och så fyllde damerna på med ytterligare ett brons.

— Det är jättekul och väldigt häftigt såklart. Det är lätt när medaljerna kommer hela tiden. Men vi ska vara väldigt stolta över det vi gör och inse hur unikt det är i svensk skidskyttehistoria och hur duktiga vi är, säger Samuelsson.

Herrlaget som tog brons i stafetten: Peppe Femling, Martin Ponsiluoma, Jesper Nelin och Sebastian Samuelsson.

Landslagstränaren Johannes Lukas är förstås också nöjd.

— Det är väldigt stort såklart. Jag var väldigt spänd efter herrarnas lopp för jag ville så gärna ha en medalj till på damsidan så att alla har vunnit någonting. Nu lyckas vi med det. Medalj i båda stafetterna och i individuella lopp. Det är verkligen häftigt och man kan verkligen säga att vi har lyckats, säger han.

I stafetten tog Hanna Öberg sin tredje medalj i VM efter guld och silver i distans respektive sprint.

— Det är fantastiskt med en sån härlig upplevelse, att få vara i flytzonen i ett mästerskap. Det kommer inte av sig själv utan är få förunnat, säger hon.

TT
/
/
Senaste nytt

Jeppe Okkels tvåmålsskytt när Elfsborg vann

Stark andra halvlek räckte för Las Palmas

Första halvlek var mållös i matchen mellan Las Palmas och gästande Celta Vigo på Estadio Gran Canaria på måndagen. I andra halvlek var det dock Las Palmas som var starkare och vann till slut med 2-1 i La Liga.

Fiorentina vann klart mot Cagliari på Stadio Artemio Franchi

Redan i första halvlek tog Fiorentina greppet om hemmamatchen mot Cagliari på måndagen. Och i andra halvlek utökades 2-0-ledningen och matchen i Serie A i fotboll slutade 3-0.

Malmö FF höll undan och vann mot Brommapojkarna

Hemmalaget Malmö FF tog greppet om matchen mot Brommapojkarna i första halvlek, och ledde med 2-0 i paus. I andra halvlek kom Brommapojkarna närmare, men matchen i Allsvenskan i fotboll slutade 2-1 till Malmö FF.

IFK Kristianstad och Önnered delade på poängen

Det blev delad pott när IFK Kristianstad tog emot Önnered i Handbollsligan. Slutresultatet skrevs till 27-27 (15-15).

Mållös match när Torino mötte Verona

Det blev mållöst, 0-0, när Verona gästade Torino på Stadio Olimpico Grande Torino i Serie A i fotboll på måndagen.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.