Maja Stark under fjolårets British Open. Arkivbild.
Maja Stark under fjolårets British Open. Arkivbild. - Foto: TT

Stark om Solheim-oron: "Vågar inte lita på det"

Med sju månader till Solheim Cup har Maja Stark minst en fot i Europas lag.Eller?När man hör (kaptenen) Suzann Pettersen snacka så känns det som att hon tycker att det är klart, men jag vågar inte lita på det, säger 23-åringen.


Fakta: Maja Starks val

TT: Vilken major vinner du helst?

— British Open. För att det handlar om att stå ut ganska ofta. Dåligt väder, regn och vind och ibland lite orättvisa förhållanden beroende om man spelar på förmiddag eller eftermiddag.

TT: Men kanske roligare att vinna British Open nästa år, på St Andrews?

— Ja, jag tänker att jag kan vinna på Pebble Beach i år (US Open) och sedan St Andrews nästa år, haha.

TT: Vilken musik lyssnar du mest på?

— Jättemycket olika. Men Blink 182, Laakso, Billie the Vision and the Dancers... Och Veronica Maggio tror jag var min toppartist förra året.

TT: Vem har varit din största förebild?

— Tiger. För att han är bäst, överlägset. Alla rekord och allt sådant är hans, jag älskar hans sving och gillar hans mentalitet på banan. Jag är jätteglad att han fortsätter spela och det visar verkligen hans inställning till golf. Han har så mycket pengar och så mycket vinster, men han går igenom allt det här och så många operationer för att han älskar att tävla. Jag har sjukt stor respekt för det.

Maja Stark har fått en pangstart på golfåret, först med en andraplats i LPGA-tourens Tournament of Champions och sedan seger i Europatourtävlingen i Marocko häromveckan.

Stjärnskottet från Abbekås ligger etta på Europas Solheim Cup-rankning, och för en utomstående känns det mer eller mindre givet att Stark på ett eller annat sätt tar en plats i Europalaget och får göra debut på spanska Finca Cortesín i september.

Själv är hon inte riktigt lika övertygad.

— När vi var och spelade Finca i slutet av november så sade Suzann och vicekaptenen Caroline Martens att "på det här hotellet kommer vi bo i september". Och jag kände bara att "så kan ni inte säga, det är inte säkert att vi blir en del av laget", säger Stark med ett skratt.

"Det största"

Att Maja Stark kanske verkar lite nojig kan bero på att Solheim Cup är en nästan livslång dröm.

— Det har varit det enda målet som jag har haft sedan jag var yngre. Jag tycker ju om lagsporter och tänker att Solheim är det största som vi har i lagsammanhang inom golfen.

Spel i Solheim Cup är också en av tre hörnstenar i Starks målbild inför säsongen, som den här veckan drar i gång på allvar i och med LPGA-tourtävlingen i Thailand. Övriga mål är dels att nå topp 20 på världsrankningen (hon är 32:a nu), dels det något kaxigare målet att vinna en major.

— Det är ju alltid bra att sikta högt så länge det är realistiskt. Och jag tycker att det är realistiskt, om jag bara gör det jag ska, säger hon.

Det har gått snabbt för Maja Stark. Hon och landslagskompisen Linn Grant blev båda proffs 2021 och den skånska duon har sedan dess radat upp framgångar.

Sex segrar

Stark har vunnit sex gånger på Europatouren och säkrade spel på den betydligt vassare LPGA-touren i augusti, när hon vann tourernas samarrangerade tävling på Nordirland.

Det är också på LPGA-touren som fokus ligger framöver.

— Det är där de största tävlingarna finns, med mest rankningspoäng. Det ser ut som jag kommer skaffa en bas i Florida under sommaren så det blir inte jättemycket fram och tillbaka efter det, det ska bli rätt skönt, säger Stark.

Planen är att hon ska dela boende i Orlando med två anställda på LPGA-touren, ett upplägg som passar den sociala svenskan.

— Jag vill ju inte bo helt själv. När jag tänker tillbaka på när jag har haft det som roligast så är det på college, när jag hängde med mina kompisar hela dagarna och kvällarna. Allt som kanske är lite jobbigt blir mindre jobbigt då.

Bra självförtroende

Och Starks självförtroende är bra. Förändringarna inför säsongen, med en utökad dos putträning och en något mindre offensiv spelstrategi, har hittills fallit väl ut. Hon vet att hon kan vinna igen, även om startfältet är på en helt annan nivå den här veckan i Thailand än i Marocko.

— Det är ju såklart svårare att vinna på LPGA. Men jag tror att när man väl ser folk spela och liksom fattar att de inte är övermänskliga, då är det lättare att tänka att jag är minst lika bra som den här personen. De är ju också bara människor.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nyberg klar som domare i fotbolls-EM

Stark bästa svenska – nära OS efter majorsuccén

1 timme sedan
Maja Starks andraplats i årets första major, Chevron Championship, innebar samtidigt ett jättekliv mot OS i Paris. På världsrankningen klättrar Stark från 46:e till 28:e plats och hon är nu bästa svenska – precis före 29:an Linn Grant.

McDavid historisk – fem assist i målfesten

1 timme sedan
Det blev en målfest när Edmonton Oilers vann med 7–4 mot Los Angeles Kings i den första NHL-åttondelen – mycket tack vare Connor McDavid.

Åhman och Hellvig historiska nya världsettor

1 timme sedan
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, fortsätter skriva historia.

Nylander mystiskt borta i slutspelet

idag 02:02
Storstjärnan William Nylander har missat Torontos två första matcher i NHL-slutspelet. Det är ännu oklart varför.

Serie A: Inter säkrade titeln i Milanoderbyt

igår 22:48
Frågan var inte om utan när Inter skulle säkra klubbens 20:e ligaseger. Tillfället valdes med utsökt känsla. Hemma på ett fullsatt San Siro mot främsta rivalen Milan. Inter vann med 2–1.