En utpumpad Calle Halfvarsson missade medalj i sprinten och slutade femma.
En utpumpad Calle Halfvarsson missade medalj i sprinten och slutade femma. - Foto: TT

Halfvarssons miss: "Helt idiotiskt"

Calle Halfvarsson får vänta på sin första VM-medalj.Den 33-årige veteranen sågade sig själv efter att ha slarvat med påfyllningen av energi inför sprintfinalen.Det är helt idiotiskt, säger han efter femteplatsen.


Calle Halfvarsson såg stark ut under nästan hela sprinttävlingen.

Efter en femteplats i kvalet tog han sig vidare både från kvarts- och semifinal med samma upplägg – en försiktig början för att sedan trampa gasen i botten.

När han skulle göra detsamma i finalen var tanken tom.

En miss som han förbannade sig själv för. För det är inte första gången han slarvat med energipåfyllningen.

— "Högan" (tränaren Anders Höberg) var på mig också, så det är helt idiotiskt att man inte trycker i sig energi. Man äter så mycket jämnt och man trycker i sig så mycket energi under träning och tävling, säger han och fortsätter:

"Blir fartblind"

— Sedan när man väl står här i en final då blir jag fartblind och tänker: "Nämen det går nog bra, det gick så bra i kvarten och semin. Någonstans känner jag att det finns inte riktigt där i finalen.

Storfavoriten Johannes Høsflot Klæbo stack i första stigningen och avgjorde redan där. Pål Golberg såg till att det blev en norsk dubbel.

Jules Chappaz tog bronset – Frankrikes första VM-medalj genom tiderna i sprint.

Calle Halfvarsson gav upp inne på stadion när han insåg att loppet var kört och gick i mål som femma.

— Det kändes otroligt bra ända fram till finalen, sedan går jag bet på energi där på slutet, säger han.

Dubbla stavbrott

Marcus Grate slogs ut i semifinal och både stjärnskottet Edvin Anger och Johan Häggström slogs ut i kvartsfinal efter strul och stök.

Anger halkade och bröt staven i stigningen i det första kvartsfinalheatet där han ställdes mot bland annat norska duon Erik Valnes och Høsflot Klæbo.

Därmed sprack stjärnskottets satsning på en sprintmedalj. I vinterns världscup har förstaårssenioren varit i fyra finaler.

Häggström försvann efter att ha krokat ihop med finländaren Niilo Moilanen och brutit staven. Då låg de etta och tvåa i sitt heat.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!