Calle Halfvarsson tog sig till final i gårdagens VM-sprint, men fick nöja sig med en femteplats till slut. I dag får han en ny chans att ta karriärens första individuella mästerskapsmedalj.
Calle Halfvarsson tog sig till final i gårdagens VM-sprint, men fick nöja sig med en femteplats till slut. I dag får han en ny chans att ta karriärens första individuella mästerskapsmedalj. - Foto: TT

VM i längdskidåkning 2023: Guide för skiathlon den 24 februari

De svenska sprintdamerna såg till att ge Sverige en drömstart på skid-VM. Om det ska bli nya medaljer i dag krävs ett trendbrott. Den senaste individuella herrmedaljen kom 2015.


VM i längdskidor 2023 är igång och det finns flera svenska medaljhopp i mästerskapet som utspelar sig i Planica, Slovenien.

Vad står på agendan den 24 februari?

VM i längdskidor 2023 – guide: Schema med datum och tv-tider

Skiathlon för herrar i VM i längdskidor 2023 

Vad: Skid-VM, skiathlon, 30 km, herrar.

När: Fredag, klockan 15.30.

Var: Planica, Slovenien.

Tv/radio: TV6/Viaplay och P4 Radiosporten.

Så funkar skiathlon i VM 2023

Skiathlon: Involverar det enda skidbytet i längdcirkusen. Herrarna kör först 15 kilometer i klassisk stil, byter sedan skidor och avslutar med 15 kilometer skejt. Alla startar samtidigt, först i mål vinner.

Sveriges lag: Calle Halfvarsson, William Poromaa, Jens Burman och Eric Rosjö.

Så gick det i senaste OS och VM

2022, OS i Peking: 1) Aleksandr Bolsjunov, Rysslands olympiska lag, 2) Denis Spitsov, do, 3) Iivo Niskanen, Finland.

2021, VM i Oberstdorf: 1) Aleksandr Bolsjunov, 2) Simen Hegstad Krüger, Norge, 3) Hans Christer Holund, do.

William Poromaa går för medalj i längd-VM 2023

I sitt första VM, för två år sedan, gjorde William Poromaa en stark insats när han blev nia både på 15 kilometer fristil och i skiathlon. I Planica vill 22-åringen hela vägen upp på pallen. I ett individuellt VM-lopp på herrsidan har Sverige inte tagit medalj sedan Johan Olssons brons på femmilen i Falun 2015.

— Jag kommer inte att vara nöjd om jag åker från Planica utan medalj, det måste jag vara ärlig och säga. Det är det jag siktar på, säger Poromaa.

Allt om William Poromaa: Flickvän, familj och karriär

Regerande mästaren Aleksandr Bolsjunov borta

Om det är någon distans som passar mångsysslaren Aleksandr Bolsjunov särskilt bra är det skiathlon. Men ryssen, som är regerande VM- och OS-guldmedaljör, kommer inte vinna den här gången. Alla ryska åkare är fortsatt portade på grund av kriget i Ukraina.

Gör Klæbo det som Bø misslyckades med?

En Johannes från Norge misslyckades med att ta alla guldmedaljer på skidskytte-VM i Oberhof. En annan kan göra ett eget försök i Planica.

Medan Johannes Thingnes Bø fick nöja sig med blygsamma fem guld, ett silver och ett brons, kan Johannes Høsflot Klæbo fortfarande kamma rent.

26-åringen tog som väntat hem sprintguldet i går och har varit osannolikt bra hela vintern. Om han bara kommer till start är han guldfavorit i alla lopp han ställer upp i.

Läs de senaste nyheterna om VM i längdskidor 2023 här.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!