Sveriges Emil Persson vinner Vasaloppet. Här vid målgången med kranskullan Alice Larsson.
Sveriges Emil Persson vinner Vasaloppet. Här vid målgången med kranskullan Alice Larsson. - Foto: TT

Emil Persson vinner Vasaloppet

Det var Emil Persson mot fyra norrmän i slutstriden av Vasaloppet på skidor. Först över mållinjen i Mora var Emil Persson.Som förste svenske vinnaren i det klassiska skidloppet på elva år.Det var på tiden, det är så skönt, säger Persson till SVT.


Persson vann spurtstriden över norrmännen Andreas Nygaard, Kasper Stadaas, Petter Stakston och Johan Hoel.

Hans första känsla efter mållinjen var inte bubblande glädje utan ...

— Befrielse, att jag äntligen får ta den här. Det är det här jag drömt om hela sommaren och hösten, säger Persson.

Emil Persson kom tvåa i fjol, endast slagen av Andreas Nygaard. I år blev resultatet det omvända.

— Emil var superstark, det har han varit hela året och han förtjänade segern, säger norrmannen till SVT.

Gjorde jobbet själv

Emil Persson hade inför Vasaloppet vunnit åtta av nio lopp i långloppscupen Ski Classics, och nu utökade han segrarna till nio.

Senaste svenska segraren i Vasaloppet var Jörgen Brink. Därefter har det varit tio norska segrare i rad.

Persson var storfavorit till segern i år efter att hans lag, Lager 157 Ski Team, förstärkt med åkare som kunde hjälpa svensken fram över de nio milen från Sälen till Mora. Tyvärr föll "hjälpåkaren" Torleif Syrstad så Persson fick göra mycket av jobbet själv under de sista milen.

Men det orkade han med.

— Det har känts bra hela loppet. Jag kommer upp i första backen och känner att kroppen svarar bra. Och jag hade jättebra skidor så jag åkte och njöt hela första halvan. Sen gick farten upp i Lundbäcks-backarna, säger Persson.

16-åringen "odödlig"

Han säger att han sedan hade ett jäkla underläge när han blev ensam med norrmännen, där tre var från samma lag – Team Ragde Charge. Norrmännen såg till att Persson fick göra jobbet längst fram.

— Men jag kände mig stark och höll en bra hastighet så de inte skulle attackera så mycket och det lyckades jag med. Sen trodde jag att det skulle bli tajt med spurten när jag fick dra de sista kilometerna, men jag gjorde en bra sista kurva. Det var gött.

Nygaard var besviken efter loppet.

— Jag var så pass stark att jag borde kunna ta honom (Persson) på upploppet. Men det var tajt i sista svängen och svårt att gå runt när vi var fyra på upploppet. Jag gjorde ett bra lopp men önskade mer, säger han.

Oskar Kardin blev näst bäste svensk på sjunde plats och blott 16-årige Alvar Myhlback, som fick dispens för att få åka, kom åtta efter att ha varit en av dem som hjälpt fram Persson till segern.

— Det var så roligt, jag åkte avspänt och kände mig odödlig de sista kilometerna. Det var så bra, säger Myhlback till TT.

— Det är så jävla kul att se Emil, han är så stark.

TT
/
SVT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!