Sveriges William Poromaa jublar efter sitt brons på herrarnas femmil på skid-VM i Planica.
Sveriges William Poromaa jublar efter sitt brons på herrarnas femmil på skid-VM i Planica. - Foto: TT

VM-brons till Poromaa: "Grät som en bebis"

Den svenska VM-medaljtorkan på herrsidan i längdskidor är över.William Poromaa, 22, ordnade brons på femmilen i Planica efter en jätterysare.När jag var med på slutet kände jag att jag ska fan dö över den där jävla mållinjen för att visa alla där hemma vad jag kan, säger han i Viaplay.


Fakta: William Poromaa

Född: 23 december 2000 (22 år) i Malmberget.

Klubb: Åsarna IK.

Främsta meriter: VM-brons på 50 kilometer klassisk stil 2023. Tre individuella tredjeplatser i världscupen och en tredjeplats i stafett. 6:a i skiathlon på OS 2022.

Tidigare VM: 1 (2021).

Debut i världscupen: 17 mars 2019.

Femmilen avgjordes med ett spurtdrama där Pål Golberg vann guldet, en sekund före Johannes Høsflot Klæbo och 1,2 sekunder före Poromaa.

VM-medaljen var Poromaas första i karriären och dessutom den första svenska medaljen på herrsidan sedan VM-bronset i stafett i Lahtis 2017.

— Jag vet inte vad jag ska säga. Det har känts hur bra som helst och jag har bara försökt vara tålmodig. Jag är så tacksam över alla där hemma som tror på mig, det betyder så mycket, säger Poromaa i Viaplay.

Poromaa syntes gråta efter målgång.

— Jag bara grät och grät som en bebis. Det har varit mycket press. Och även om man säger att det är lugnt så känner man det där, man vill bevisa. När du står där ute och är helt slut och ska bevisa det för alla är det inte lika lätt. Att jag får till det här i dag betyder så mycket för mig och så många andra, jag är så tacksam.

Halvarsson 0,4 sekunder från pallen

Och det var bud på fler svenska medaljer.

Calle Halfvarsson blev fyra, 1,6 sekunder bakom Golberg och 0,4 sekunder bakom Poromaa.

Med blott en kilometer kvar att åka var sju åkare inom loppet av tre sekunder och det hela avgjordes alltså på VM:s absolut sista upplopp.

Även Jens Burman var länge med i täten men blev till slut åtta, 42,7 sekunder bakom Golberg, efter bland annat ett struligt skidbyte och ett fall.

"En raket"

— En fantastisk laginsats men tudelat. Calle får en fjärdeplats, Jens får inte visa hur stark han är när han kraschar i slutet, men samtidigt känns det så jäkla fel att stå och ens ha ett uns av missnöje när vi tar medalj. Den är så jäkla efterlängtad och det är så många som jobbat så hårt för den, säger Sveriges herrtränare Lars Ljung i Viaplay.

— William är så stark hela vägen, han bara håller sig där framme och sen har han en raket på slutet. Han har en "finish" i dag som är värd en VM-medalj.

VM-medaljen var Sveriges tolfte på VM. Herrarna åkte hem med en medalj, damerna med elva.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!