Miljöaktivister slog till mitt under Vasaloppet.
Miljöaktivister slog till mitt under Vasaloppet. - Foto: TT

Miljöaktivister slog till i Vasaloppet

När täten i Vasaloppet kom till Hökberg hoppade miljöaktivister in i spåret och höll upp skyltar.Jag hann inte läsa vad som stod på skylten, säger toppåkaren Oskar Kardin.


Det fanns ett förhöjt hot från miljöaktivister inför årets Vasalopp.

Inför loppet gav bland annat Daniel Bengtsson, kommunikationschef för Greenpeace i Norden ett skriftligt meddelande till TT:

”Genom att sponsra Vasaloppet får oljebolaget Preem hjälp att nå en storpublik och förknippa sitt varumärke med vintersport. Samtidigt får alla skidåkare allt färre skiddagar på grund av samma företags verksamhet, som vi vet driver på klimatförändringar och snösmältning. Det bör de inte komma undan med utan att det uppmärksammas.”

När täten kom till kontrollen vid Hökberg slog miljöaktivister till. Två personer hoppade in i spåret när tätklungan åkte förbi och funktionärer fick släpa dem åt sidan.

Vasaloppets vd, Johan Eriksson, berättar att det var fler aktioner.

— En aktion var i Hökberg och det finns information att det varit aktiviteter på gång i målområdet.

Inga åkare stördes i Hökberg. Där var nämligen funktionärer snabbt på plats och släpade undan aktivisterna.

— Det kan ha varit resultatet av att vi haft en förhöjd beredskap för att detta skulle kunna hända, säger Johan Eriksson som inte vet vilka som stod bakom aktionen.

TT: Kommer ni att polisanmäla detta?

— Det är för tidigt att uttala sig om, svarar Johan Eriksson.

Toppåkaren Oskar Kardin såg vad som hände i Hökberg:

— Jag, såg några som stod med en skylt, men jag hann aldrig läsa skylten. Såg inte deras åsikter. Handlade det om miljön? Det är fint, men det bör inte göras på idrottstävlingar.

TT
/
/
Hot
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina.

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

igår 19:54
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

igår 19:54
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.