Elvira Öberg var bästa svenska, men långt från pallen i distansloppet i Östersund.
Elvira Öberg var bästa svenska, men långt från pallen i distansloppet i Östersund. - Foto: TT

Svenskt hemmafiasko: "Långt ifrån katastrof"

Hemmaplan gav inte skidskyttesvenskorna någon fördel. Alla var långt ifrån pallen i distansloppet i Östersund.Elvira Öberg, som var tveksam om hon ens skulle starta, blev bästa svenska.Klart jag vill mer än vara 20:e. Men på nåt sätt är jag ändå nöjd, säger hon.


Elvira Öberg, som inför världscuploppet i Östersund låg tvåa i världscupen, har redan gett upp om att kunna vinna cupen där hon nu är fyra. Detta efter att inte ha kommit tillbaka i form efter förkylningen under VM. Det var också därför som hon tvekade inför att köra distansen i hemmatävlingen.

— Men kroppen kändes ändå bättre än den har gjort. Och vi har tagit blodprover som såg bra ut. När det också är såna här förhållanden så fanns inget annat än att köra idag, säger hon.

Mentalt tufft

Hon erkänner att det är tufft mentalt att köra trots att kroppen inte är helt hundra.

— Det var utmaningen idag, att gå in i tävlingen med rätt inställning, för jag vill ju kunna göra mig själv rättvisa. Jag ville inte ge upp på förhand även om kroppen inte svarar optimalt, utan göra det bästa för dagen och jag lyckas ganska bra med det, säger hon.

— Klart att jag vill mer än en 20;e plats, men på nåt sätt är jag nöjd med det.

Landslagstränaren Johanne Lukas var nöjd med Öbergs insats.

— Det var ett stort steg framåt. Det är en speciell situation med Elvira, hon är ung och har bara haft framgångar de senaste åren. Det är första gången som det inte funkar bra med kroppen och hon är inte van med det. Jag har pratat mycket med henne och försökt förklara att det är en del av elitidrotten, säger han.

— På lång sikt är det viktigt att hon kan hantera bakslag på rätt rätt och hon gör det väldigt bra idag.

Kylan hjälpte Wierer

Det blev dubbelt italienskt i topp genom Dorothea Wierer och Lisa Vittozzi som båda sköt fullt. Genom andraplatsen stod det klart att Vittozzi vinner distanscupen.

Wierer var överraskad över segern.

— Jag förväntade mig inte att vinna i dag för i morse kände jag mig väldigt trött och i förra veckan mådde jag inte bra och kunde inte köra mixedstafetten. Och jag har inte så bra självförtroende just nu på skjutvallen, säger hon till TT.

— Jag hade inget självförtroende på skjutvallen idag heller, men jag tänkte bara på vad jag skulle göra och inte på att träffa och det var kanske hemligheten.

Hon säger också att hon alltid brukar göra dåliga resultat i slutet av säsongen eftersom hon i tankarna redan gått på semester.

— Så det var bra att det var lite kallt här så jag håller kvar känslan av vinter, säger hon .

"Långt ifrån en katastrof"

Hanna Öberg har tre mästerskapsguld i distans och hade chans att vinna distanscupen i världscupen. Men ett lopp med tre bom räckte inte till mer än en 23:e plats.

— Jag fick inte den starten jag ville ha med en tvåa i första ligg och ytterligare en bom i andra ligg. Det är för mycket. Men jag fortsatte ändå att kämpa och gav inte upp och skjuter fullt i stående. Jag är inte supernöjd, men det är långt ifrån en katastrof, säger hon.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lag Edin på ny guldjakt i VM: "Lite unikt"

1 timme sedan

Xabi Alonso nobbar Liverpool

2 timmar sedan
Xabi Alonso har inga planer på att ersätta Jürgen Klopp i Liverpool, när tysken lämnar jobbet som huvudtränare efter den här säsongen. Spanjoren stannar i Bayer Leverkusen. Just nu är det här rätt plats för mig.

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

3 timmar sedan
Å ena sidan en förväntad storpublik på flera håll. Å andra sidan farhågor kring mer våld. På påskafton börjar fotbollsallsvenskan 2024. Vi är oroliga för att ordningsstörningarna kan dämpa kärleken och möjligheten att alla ska känna att fotboll tillhör mig, säger Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

idag 10:38
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.