Jonna Sundling var
Jonna Sundling var - Foto: Christine Olsson/TT

Jonna Sundling ärliga ord – om tuffa petningen i VM: "Inget man drömt om"

Det är få förunnat att ta ett VM-guld. Än mer sällsynt är det att ta två. Ändå lämnade dubbla världsmästaren Jonna Sundling skid-VM i Planica med viss missbelåtenhet.Petningen i stafetten sved. Det är alltid tråkigt att vara den som står vid sidan av.


Bara två damåkare lämnade Planica med dubbla guldmedaljer i längd: Ebba Andersson och Jonna Sundling. Mästerskapets självklara sprintdrottning var Sundling, som tog guld både individuellt och i sprintstafett.

Men det var ett VM med två ansikten för 28-åringen.

Efter succéstarten trodde de flesta att hon var given i ett svenskt stafettlag. Men en sämre prestation på 10 kilometer fristil (Sundling blev 21:a) ledde till att hon petades till förmån för Maja Dahlqvist, som sedan spurtade ett guldtippat Sverige till en bronsmedalj.

Det sved, medger hon inför dagens sprint i norska Drammen, Sundlings första tävling sedan 10-kilometersloppet på VM.

— VM började med en rejäl topp. Men avslutningen var ju ingenting som man hade drömt om direkt. Det var ju vad det var. Jag gjorde det jag kunde på "tian", men det var liksom ingen bra dag. Jag vet inte riktigt varför det inte stämde. Och sedan blev jag petad från stafetten och valde själv att inte åka tremilen, säger Sundling.

Inget fem plus-VM

Därför är hon inte helt nöjd med sitt mästerskap. Trots att hon, precis som i Oberstdorf för två år sedan, kom hem med dubbla VM-guld.

— Man tar ju ut det laget som man tror på. Och den här gången var inte jag inräknad. Det är klart att vi har diskussioner, men i slutändan är det ledningen som väljer vilka som ska stå på startlinjen. Det är alltid tråkigt att vara den som står vid sidan av, säger Sundling om stafettpetningen.

— Det är väl något som gör att jag kanske inte känner att det var en "fem plus"-känsla på VM. Samtidigt tangerade jag ändå mitt Oberstdorf-VM. Så på det sättet är jag väldigt glad och stolt, för det är inte alla som gör det.

Med facit i hand skulle hon kanske ha stått över 10-kilometersloppet, säger hon. Men i stället för att älta det väljer hon att blicka framåt, närmast mot dagens sprint i klassisk stil.

Jonna Sundling missade inledningen av säsongen på grund av sjukdom, men har varit i praktslag efter comebacken. Fem sprintar – fyra i världscupen, en på VM – har gett fyra segrar.

Nu återstår fyra individuella världscupsprintar, alla inpackade de kommande två veckorna: i Drammen, Falun, Tallinn och Lahtis.

— Jag känner mig väldigt motiverad och taggad inför den här delen av säsongen. Speciellt eftersom de senaste tävlingarna var en lite sämre period för mig. Därför ser jag fram emot det här som kommer extra mycket. Jag tar tävling för tävling, men ambitionen är att åka så mycket som möjligt.

Kritisk till schemat

Sprint är prioriterat, men Sundling vill gärna få in något eller några distanslopp innan säsongen är över. I normala fall hade hon till och med gärna kört femmilen i Holmenkollen i söndags. Men den historiska tävlingen, det första 50-kilometersloppet för damerna i världscupen, var i slutändan aldrig aktuellt för henne.

Endast 32 damer kom till start, varav tolv norskor, och Internationella skid- och snowboardförbundet (Fis) bör nog fundera på om det inte går att lägga schemat bättre i framtiden, säger Sundling.

— Man måste verkligen tänka till där. Det känns som att man hade kunnat räkna ut det. Det är ett ganska tajt schema och fem mil är inte att leka med. Jag tror att många hade velat åka den men kände att det blev för tajt. Med tanke på det fysiska stadiet jag var i efter VM så kände jag inte att det var aktuellt nu. Och då åkte ju inte ens jag tremilen.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!