Brynäs Greg Scott (mitten) jublar efter sitt avgörande segermål mot Malmö.
Brynäs Greg Scott (mitten) jublar efter sitt avgörande segermål mot Malmö. - Foto: Andreas Hillergren/TT

Brynäs vann kvalrysare i Malmö

Brynäs räddade Malmös första matchboll.Gävleklubben vann en förlängningsrysare i ett utsålt Malmö arena med 4–3, men är fortfarande blott en förlust från nedflyttning till hockeyallsvenskan.Skånelaget leder matchserien med 3–1.


Fakta: Nedflyttningskvalet

Malmö leder SHL:s nedflyttningskval (bäst av sju matcher) mot Brynäs med 3–1 i matcher. Här är resultaten hittills och kommande matcher:

14 mars: Brynäs–Malmö 2–5.

16 mars: Malmö–Brynäs 5–2.

18 mars Brynäs–Malmö 3–4.

21 mars: Malmö–Brynäs 3–4 efter förlängning.

23 mars: Brynäs–Malmö.

25 mars: Malmö–Brynäs (eventuell match sex).

28 mars: Brynäs–Malmö (eventuell match sju).

Inget lag i svensk ishockey har lyckats vända ett 0–3-underläge till seger 4–3 i matcher i varken SM-slutspel eller i SHL:s kvalspel.

Klassiska Brynäs – som har spelat i högsta serien i 62 raka år – måste nu skriva historia i nedflyttningskvalet mot Malmö för att undvika degradering till hockeyallsvenskan.

Avgjorde i förlängning

Efter tre raka förluster lyckades Gävleklubben rädda skåningarnas första matchboll inför ett utsålt Malmö arena (12 600 åskådare).

Stor matchvinnare blev Greg Scott, som 6.16 in i den andra förlängningsperioden satte avgörande 4–3.

— En viktig seger för oss, vi kom hit och gjorde exakt det vi ville göra. Det var en lång match, de pushade, vi pushade, jag är glad över resultatet i kväll, säger Scott i C More.

Brynäs Johan Larsson:

— Skönt så klart, vi visar bra karaktär och kommer tillbaka och vinner.

Malmös tränare Tomas Kollar:

— En jämn match, vi har läge att avgöra matchen men vi gör inte det. Vi vet om att det kommer bli en jämn serie hela vägen in.

Uppförsbacken är dock fortsatt brant för Brynäs. Malmö leder nu kvalserien med 3–1 i matcher. Nästa rond spelas på torsdag i Gävle.

I de tre första matcherna har Brynäs tagit ledningen, men Malmö har vänt både 0–1- och 0–2-underläge till seger. Nu var det skåningarna som inledde målskyttet.

Brynäs tog över

Nyförvärvet Lukas Wernblom gjorde inte ett enda mål på 44 grundseriematcher för Malmö – nu står han noterad för fyra fullträffar i matchserien mot Brynäs. Denna gång slog 22-åringen till 4.17 minuter in på matchen.

Något startskott för en målkavalkad för hemmalaget blev det dock inte. Tvärtom. Brynäs tog över perioden fullständigt och när Wernblom blev utvisad kunde Brynäscentern Linus Ölund kvittera i numerärt överläge.

Efter knappt en kvart skickade Oula Palve in 2–1 bakom Malmömålvakten Adam Werner och efter 17.01 var ledningen utökad till 3–1. Då fick Brynäs återigen chansen i numerärt överläge och återigen var det Ölund som hittade rätt.

Bortalaget vann skottstatistiken mot mål med hela 17–4. Var Malmöspelarna tagna av stundens allvar inför 12 600 åskådare (utsålt) i Malmö arena?

— Nej, det tror jag inte. Vi är ändå inne i match fyra och vi har alla förutsättningar för att det ska gå bra i dag, sade Lukas Wernblom.

Och bättre gick det i mellanakten. Efter 3.13 pangade Johan Olofsson in 2–3-reduceringen i nättaket. Ett mål som gav Malmö energi och hopp.

Nästa match på torsdag

Hemmalaget kom i våg efter våg mot Jussi Olkinuora och till slut fick Brynäsmålvakten släppa in kvitteringen. Efter 8.41 satte Pathrik Westerholm 3–3 efter ett fint samarbete med Carl Persson.

Den tredje perioden präglades av ett ställningskrig och blev mållös. Förlängning fick tillgripas och i den andra förlängningsperioden blev Greg Scott stor matchhjälte för sitt Brynäs.

Ett mål som betyder att hoppet lever ytterligare ett tag för Brynäs – åtminstone till torsdag. Då spelas den femte matchen i Gävle.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!