Mesut Özil i Fenerbahces tröja. Arkivbild.
Mesut Özil i Fenerbahces tröja. Arkivbild. - Foto: AP/TT

Mesut Özil avslutar karriären

Karriären tog honom till Real Madrid och Arsenal – och till ett VM-guld med Tyskland på Maracanã.Nu lägger Mesut Özil fotbollsskorna på hyllan.


Efter en misslyckad sejour i Istanbul Basaksehir den här säsongen meddelade 34-årige Özil på onsdagens att han har spelat klart.

"Efter moget övervägande meddelar jag att jag med omedelbar verkan slutar som professionell fotbollsspelare", säger den offensive mittfältaren i ett uttalande.

Det tyskturkiska spelgeniet fick sitt stora genombrott i VM 2010 och senare samma sommar gick flyttlasset från Werder Bremen till Real Madrid. 2013 fortsatte karriären i Arsenal och året därpå var Mesut Özil med och bärgade Tysklands första VM-guld på 24 år.

Özil blev kvar i London till 2021, då han flyttade till Turkiet för spel i Fenerbahce och avslutningsvis Istanbul Basaksehir.

Vid sidan av planen har Mesut Özil inte varit okontroversiell. Han fick kritik, bland annat från det tyska fotbollsförbundet, för att ha poserat på bilder tillsammans med Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan. Özil valde då att lämna det tyska landslaget efter VM 2018.

"När högt uppsatta representanter för tyska fotbollsförbundet behandlar mig som de gjort, visar bristande respekt mot mina turkiska rötter och själviskt nog förvandlar mig till politisk propaganda, får det vara nog", skrev han.

När Özil året därpå gifte sig var Erdoğan bestman på bröllopet.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nylander mystiskt borta i slutspelet

idag 02:02

Serie A: Inter säkrade titeln i Milanoderbyt

igår 22:48
Frågan var inte om utan när Inter skulle säkra klubbens 20:e ligaseger. Tillfället valdes med utsökt känsla. Hemma på ett fullsatt San Siro mot främsta rivalen Milan. Inter vann med 2–1.

Rögle kvitterar i SM-finalserien – Pudas skadad

igår 21:44
Rögles backbjässe Lian Bichsel såg till att utjämna SM-serien i ishockey med matchens enda mål. För Skellefteå blev det en dubbel förlust. Lagkaptenen Jonathan Pudas kan bli borta resten av finalserien efter en huvudskada.

Golfens dominanter vann igen: "Galna veckor"

igår 21:40
Vem kan stoppa Nelly Korda och Scottie Scheffler? Golfvärldens giganter fortsätter sin totala dominans – och har på kort tid "snuvat" Sverige på två majortitlar.

Kalmars första seger – drömmål av Skrabb

igår 21:16
Kalmar FF är ett vinnande allsvenskt lag igen efter tre inledande förluster. Traditionens makt är uppenbarligen stor. För tredje året i rad vann klubben mot Elfsborg på Borås arena. Den här gången med 2–1 – tack vare Simon Skrabbs drömmål. Den sitter bra, det får man säga, säger matchvinnaren.

Fixade poäng med sena drömträffen

igår 21:14
Topptippade Linköping och Häcken delade på poängen efter att Linköpings Michelle De Jongh fått drömträff i sista minuten i det damallsvenska mötet. Det kändes jävligt bra, säger De Jongh.