Patrik Carlsson, Filip Johansson och Max Friberg jublar efter Frölundas 2–0-mål när man utklassade det regerande mästarlaget Färjestad. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Frölunda utklassade mästarna – 2–2 i matcher

Frölunda vann med 5–0 mot Färjestad i den fjärde kvartsfinalen mellan lagen.Frölunda var bättre. Det är bara att gratulera, säger Tomas Mitell, tränare i Färjestad, till C More.Nu är ställningen 2–2 i matcher inför mötet i Karlstad på lördag.

Två Johansson från Dalarna blev speciella hjältar för Frölunda.

Målvakten Lasse Johansson, 35 år, från Avesta, höll nollan för första gången i årets slutspel

Backen Filip Johansson stod för ett mål och två assist på sin 23-årsdag.

— Första (perioden) var mycket bra. Första tio minuterna i andra perioden var också mycket bra, sade Filip Johansson till C More i den andra pausen.

Gav Frölunda tid

De tre första matcherna i kvartsfinalserien var målmässigt jämna, med två segrar för Färjestad och en för Frölunda. Men torsdagens möte, i ett fullsatt Scandinavium, var annorlunda.

— Vi gav dem för mycket tid, så att de får diktera villkoren, säger Tomas Mitell.

Han var besviken över stora delar av det spel som Färjestad, det regerande mästarlaget, presterade.

— Vi behöver vara lite bättre, uppenbarligen, konstaterar Mitell.

Frölunda var vassast från start. Patrik Carlsson sköt 1–0 efter 6.24. Filip Johansson serverade pucken från en position bakom Färjestads mål, i ett läge där Frölunda spelade sex-mot-fem under en avvaktande utvisning.

"Öppet mål"

I andra perioden ökade Frölunda snabbt till 2–0. Filip Johansson vispade in pucken i powerplay efter 3.09.

— Skönt att sätta dit den. Det var ju öppet mål, säger Johansson,

Kort därefter kom 3–0. Mats Rosseli Olsen gjorde målet ur ganska dålig vinkel vid 6.52, medan Färjestad inte kunnat byta backpar på alltför länge. Frölundas tunga offensiv gav utdelning.

Mot slutet av andra perioden kom Färjestad upp och skapade några chanser, men fick ingen utdelning.

I stället ökade Frölunda till 4–0, när Loui Eriksson styrde in en puck från Filip Johansson efter fem minuter i tredje perioden.

Lite senare gjorde backen Filip Hasa 5–0, på passning från Jan Mursak bakom målet.

Tomkins utbytt

Efter det bytte Färjestad målvakt. Dennis Hildeby ersatte den tidigare frölundaiten Matt Tomkins i Karlstadlagets mål.

De fyra första mötena i matchserien har slutat med seger för hemmalaget. Färjestad har fördel av hemmaplan i match fem, och eventuellt match sju. Frölunda måste vinna en match på bortaplan för att gå vidare.

Frölundas veteran Joel Lundqvist tycker att lagen är jämnstarka.

— Det är 50/50 inför varje match, säger Lundqvist till C More.

Torsdagens match kunde blivit 41-årige Lundqvists sista i Scandinavium. Nu får veteranen spela minst en till innan han lägger av, när kvartsfinalserien återvänder till Göteborg på måndag.

/
/

Stark bästa svenska – nära OS efter majorsuccén

McDavid historisk – fem assist i målfesten

Det blev en målfest när Edmonton Oilers vann med 7–4 mot Los Angeles Kings i den första NHL-åttondelen – mycket tack vare Connor McDavid.

Åhman och Hellvig historiska nya världsettor

Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, fortsätter skriva historia.

Nylander mystiskt borta i slutspelet

idag 02:02
Storstjärnan William Nylander har missat Torontos två första matcher i NHL-slutspelet. Det är ännu oklart varför.

Serie A: Inter säkrade titeln i Milanoderbyt

igår 22:48
Frågan var inte om utan när Inter skulle säkra klubbens 20:e ligaseger. Tillfället valdes med utsökt känsla. Hemma på ett fullsatt San Siro mot främsta rivalen Milan. Inter vann med 2–1.

Rögle kvitterar i SM-finalserien – Pudas skadad

igår 21:44
Rögles backbjässe Lian Bichsel såg till att utjämna SM-serien i ishockey med matchens enda mål. För Skellefteå blev det en dubbel förlust. Lagkaptenen Jonathan Pudas kan bli borta resten av finalserien efter en huvudskada.