Stockholm

Domen efter Brynäs fiasko: systemfel

En Brynässupportrar deppar efter klubbens uttåg ur SHL.
En Brynässupportrar deppar efter klubbens uttåg ur SHL. Foto: Anders Wiklund/TT

Degraderade till hockeyallsvenskan efter 63 raka säsonger i högsta serien.Brynäs klubbdirektör Håkan Svedman säger att föreningen har ett systemfel som nu måste åtgärdas.De senaste 20 åren har vi varit fler gånger i den här situationen än gått till semifinal. Jag har tankar och idéer om vad som måste åtgärdas, säger han.


Bara några minuter efter det att Brynäs åkt ur SHL efter kvalspel mot Malmö (1–4 i matcher) kommer klubbdirektören till spelarkorridoren med ett ärligt och rakt besked. Han talar om ett systemfel i Brynäs som måste åtgärdas. Han tänker längre tillbaka än de senaste tre säsongerna som inneburit två negativa kval för Brynäs:

— Tittar man på de senaste tio till tjugo åren har vi varit fler gånger i den här situationen än vi gått till semifinal, säger Håkan Svedman och fortsätter:

— Det är inte i år den här situationen har uppstått. Sätter man sig i en sådan här situation så går det förr eller senare fel. Nu gick det fel. Detta är en dyrköpt lärdom och nu får vi se framåt vad vi kan göra.

Har idéer

Håkan Svedman vill inte nu peka på konkreta punkter som gjort att Brynäs har rasat som förening.

— Men jag har tankar och idéer vad vi kan göra. Men det är något som jag först vill prata med styrelsen och klubbledningen om. Det är inte mina beslut. Det är klubbens beslut.

Han berättar att Brynäs styrelse ska ha möte på måndag och där blir hans tankar en punkt på dagordningen.

— Ska vi ta oss tillbaka måste vi göra något annorlunda, säger Håkan Svedman och berättar att han redan har specialstuderat HV71 och andra allsvenska klubbar för att se vad de har gjort rätt och kan göra bättre:

— Jag har främst sett hur de har hanterat sina ekonomiska situationer och partnerskap. Vi i Brynäs har ju aldrig varit i den här situationen tidigare. Jag är glad att vi redan har ett bra stöd från sponsorer och näringsliv i Gävle inför den kommande säsongen.

Tuffa år

Brynäs sportchef, Johan Alcén, håller med om att det finns ett systemfel i dagens Brynäs som måste förändras:

— Ska man se nyktert och zooma detta över en längre tid har vi inte varit jätteframgångsrika de senaste åren. Vi har haft det ganska tufft i många år. Någonstans måste det bli tid för självrannsakan. Det kommer att bli tuffa år framöver.

En uppgift är att få ihop ett lag till kommande säsong. På frågan om några spelare har signalerat att de vill vara kvar i Brynäs säger Johan Alcén:

— Det är väldigt få, eller inga. Vi får ta det senare.

Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.