Frölundas Joel Lundqvist (stående) sänkte Växjös Robert Rosén.
Frölundas Joel Lundqvist (stående) sänkte Växjös Robert Rosén. - Foto: Mikael Fritzon/TT

Lundqvist stängs av – karriären kan vara över

Frölundas hockeylegendar Joel Lundqvist, 41, stängs av i tre matcher efter huvudtacklingen på Växjös Robert Rosén.Nu kan Lundqvists karriär mycket väl vara över.Det var väldigt tufft i går, det har varit jobbiga timmar och en jobbig natt, säger Lundqvist till Aftonbladet.


Fakta: Joel Lundqvist

Född: 2 mars 1982 i Åre.

Längd: 184 cm.

Vikt: 89 kg.

Klubbar: Järpens IF, Rögle BK, Frölunda, Mölndal, Dallas Stars.

A-landskamper: 146.

Meriter i urval: Tre VM-guld (2006, 2013, 2017). Fyra SM-guld (2003, 2005, 2016, 2019). Fyra CHL-titlar (2016, 2017, 2019, 2020).

Historisk i SHL: Joel Lundqvist blev i november 2022 tidernas meste SHL-spelare när han spelade match nummer 1048.

Det var i lördagens femte SM-semifinal mellan Frölunda och Växjö som Joel Lundqvist fick matchstraff efter en huvudtackling på Växjös Robert Rosén. Lundqvist, som avslutar karriären efter den här säsongen, stängs nu av i tre matcher. En avstängning som kan betyda att hockeyresan nått slutet.

— När jag satte mig i bilen i morse var det bara upp med skallen. Jag vill ge laget energi och att det är kraft framåt som gäller, säger Joel Lundqvist.

Lundqvist känslosam: "Tungt"

41-åringen berättar vidare att domen är tuff men att han hade en känsla att det kunde bli så.

— Jag kan inte älta det för mycket, det har skett. Det var väldigt tufft i går, både förlusten självklart och situationen.

Disciplinnämnden skriver i domen att Robert Rosén befann sig i en utsatt position.

"Tacklingen utdelades på en spelare som befann sig i en utsatt position och som därmed hade svårt att skydda sig själv".

Joel Lundqvist förklarar hur han uppfattade situationen och är glad över att Robert Rosén var okej efteråt.

— Det är också en del att det inte var någon kraft i tacklingen. Han vände ifrån vår back och var på väg ifrån situationen. Jag läste det så att jag bara skulle gå in och få stopp mer eller mindre. Sedan har jag sett i efterhand att han fastnade med benet i farten i backen och fick en rotation nedåt. Det är olyckliga omständigheter. Då blir det tungt.

Gustafsson stängs av

Växjö leder matchserien med 3–2 och kan avgöra när lagen möts på måndag på Scandinavium i Göteborg på annandag påsk. Frölunda måste vända och ta sig till final för att kaptenen ska fortsätta spela.

Frölundas tränare Roger Rönnberg kommenterade huvudtacklingen kort efter gårdagens match:

— Tycker inte det var så farligt, sade Rönnberg.

Även Växjös Glenn Gustafsson stängs av i en match efter högerkroken på Erik Borg.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

Rolfö petade Barcelona till semifinal

1 timme sedan
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

idag 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

idag 15:51
Sandro Tonali har redan stängts av från all fotboll i tio månader. Nu anklagas Newcastlespelaren på nytt, för 50 bettingbrott under sin korta tid i England.

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

idag 14:54
Övergångsfönstret stängdes i går, men först nu blir Hammarbys sista värvning officiell.

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

idag 14:36
Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.