Svensk ishockeys försöksprojekt med tacklingar på damsidan förlängs med en säsong. Här är det AIK:s Felicia Levin som trycket till Djurgårdens Maddie Posick. Arkivbild.
Svensk ishockeys försöksprojekt med tacklingar på damsidan förlängs med en säsong. Här är det AIK:s Felicia Levin som trycket till Djurgårdens Maddie Posick. Arkivbild. - Foto: Stefan Jerrevång/TT

Fortsättning med tacklingar – intresse utomlands

Nu är det klart för en fortsättning med tacklingar inom damhockeyn.Efter en lyckad försökssäsong visar även det Internationella ishockeyförbundet intresse.


Inför den gångna säsongen beslutade svensk ishockey att införa tacklingar på damsidan under en säsong.

Bland annat för att minska antalet hjärnskakningar.

Efter en försökssäsong i damernas högsta liga SDHL och näst högsta liga NDHL anses försöket ha blivit så lyckat att det förlängs ytterligare en säsong.

Dessutom visar Internationella ishockeyförbundet (IIHF) intresse och vill ta del av resultaten från Sverige under ytterligare en säsong.

Intresse från IIHF

Internationellt är tacklingar på damsidan fortfarande förbjudet. IIHF:s nyväckta intresse kan tolkas som att det kan införas internationellt också.

— Jag vill inte svara för dem, men intresset är större nu än för ett år sedan. Då var det väldigt svalt, men nu vill man följa resultaten. Johan Stark (Svenska ishockeyförbundets generalsekreterare) sitter med i damkommittén i IIHF och han håller dem ajour hela tiden, säger Morgan Johansson, projektledare för nollvision, svensk ishockeys arbetsgrupp för att minska antalet hjärnskakningar.

"Väldigt positiva"

Framför allt är det dock de inblandade klubbarna, ledarna och spelarnas positiva gensvar till försöket som gör att det blir en fortsättning.

— Jag trodde inte att vi skulle få så bra gensvar ifrån spelarna. De är väldigt positiva och det är de som spelar så det är viktigt att vi lyssnar på dem. Jag tror det var 90 procent som var mycket positiva eller positiva när vi gjorde en enkät, säger Johansson.

Antalet hjärnskakningar har ökat marginellt till tio den gångna säsongen i SDHL jämfört med sju året innan.

— Men jag tycker man ska jämföra med säsongen 2018-19 då vi hade 35 hjärnskakningar i SDHL och då var inte tacklingar tillåtna.

Den kommande säsongen införs också ett skaderegister för första gången på damsidan eftersom man vill se om tacklingar kan medför andra skador än hjärnskakningar.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

2 timmar sedan

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

2 timmar sedan
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.