Storvreta är svenska mästare i innebandy.
Storvreta är svenska mästare i innebandy. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Storvreta bröt Faluns svit – tog SM-guld

Storvreta är svenska mästare i innebandy på herrsidan.De var nära kollaps mot Falun – men höll undan och vann en rafflande finalmatch med 5–4.Det är helt obeskrivligt, det finns inte så mycket ord, säger tvåmålsskytten Filip Eriksson.


Fakta: Svenska mästare senaste tio åren

2023: Storvreta IBK

2022: IBF Falun

2021: IBF Falun

2020: IBF Falun (tilldelades SM-guldet då ingen final kunde spelas på grund av coronapandemin)

2019: Storvreta IBK

2018: Storvreta IBK

2017: IBF Falun

2016: Storvreta IBK

2015: IBF Falun

2014: IBF Falun

Storvreta bröt Faluns svit på tre raka SM-guld och tog klubbens sjunde SM-guld.

— Vilket jävla lag vi har, vilka killar! Jag är så stolt över spelarna. Det här är deras show. All kredd till Falun, de är ett världslag och pressar oss. Vi blir nervösa men lyckas reda ut det och stå emot. Grymma killar, säger Storvretas tränare Mika Kohonen i SVT.

Lagen har varit innebandyns två stora giganter i över ett decennium. De har mött varandra i SM-finalen flera gånger och förutsättningarna på förhand var glasklara.

Falun reducerade

Falun kunde ta sitt fjärde raka SM-guld. Storvreta, med sina sex SM-guld, hade möjligheten att bryta Faluns svit.

Och det var Storvreta som inledde SM-finalen i Avicii Arena på bästa möjliga sätt genom att ta ledningen efter knappt fyra minuter via Filip Eriksson. I mitten av den första perioden kom även 2–0 när Simon Götz höll sig framme.

Sedan gjorde Filip Eriksson sitt andra mål och utökade Storvretas ledning till 3–0.

Ett kämpande Falun gjorde allt för att få dit en reducering, och till sist så kom den när Emil Johansson sköt in ett välbehövligt reduceringsmål till de regerande mästarna.

Men Storvreta lät inte sina finalmotståndare fira särskilt länge innan det strax därefter stod 4–1 på resultattavlan.

Tvåmålsskytten Filip Eriksson, i mitten med guld runt halsen, firar SM-guldet med Storvretas supportrar.

Slog moderklubben

I den tredje perioden kom sedan 5–1 och därefter var Falun nära att stå för en mäktig vändning men vid 5–4 tog det stopp.

— Det är eufori och tomhet på samma gång. Jag har kämpat för det här i tolv år. Det har varit skador och strul men vi har alltid lyckats vinna på något sätt. Jag är riktigt nöjd, säger Storvretamålvakten Måns Parsjö i SVT.

— Det kändes bra i tredje perioden tills de började galoppera. Men det är mycket ångest i slutet, framför allt när jag inte spelade fem mot sex, men det löste ju sig till slut, säger Filip Eriksson.

Med sina två mål var Filip Eriksson en av dem som storspelade i finalvinsten. För honom är det här hans första SM-guld.

— Det är helt obeskrivligt, det finns inte så mycket ord. Det är inte så många som får uppleva det här som innebandyspelare, att spela inför 14 000 på det här sättet och få vinna också, det är jävligt speciellt, säger han.

TT
/
/
SVT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

1 timme sedan

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

2 timmar sedan
Sandro Tonali har redan stängts av från all fotboll i tio månader. Nu anklagas Newcastlespelaren på nytt, för 50 bettingbrott under sin korta tid i England.

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

3 timmar sedan
Övergångsfönstret stängdes i går, men först nu blir Hammarbys sista värvning officiell.

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

idag 14:36
Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.

Bortafacit talar för Häcken: “Skapar känslor”

idag 13:44
1–2-förlust senast, men inför kvällens retur lever hoppet om semifinal i Champions League för Häcken. Vi är inte lika säkra som PSG att de är klara för semifinal, säger tränaren Mak Lind. Årets bortafacit talar för Göteborgslaget.

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

idag 12:50
Han har tolv VM-guld i olika former av bänkpress. Men Eddie Berglund kommer inte få tävla i bänkpress-VM i Texas i år. Svenska styrkelyftförbundet missade nämligen att anmäla medaljkandidaten.