Gabriel Landeskog kan inte spela ishockey på ett bra tag. Arkivbild.
Gabriel Landeskog kan inte spela ishockey på ett bra tag. Arkivbild. - Foto: David Zalubowski/AP/TT

Mardröm för Landeskog: "Lång och tuff väg"

Skademardrömmen fortsätter för Gabriel Landeskog. Efter att ha missat hela den här NHL-säsongen måste hans högerknä opereras igen – och nu missar han även hela nästa säsong.


Den svenske Colorado Avalanche-kaptenen ska på onsdagen genomgå en brosktransplantation i höger knä och väntas bli borta hela den kommande NHL-säsongen. En blytung smäll för Gabriel Landeskog som redan har en säsong av kompakt skademörker bakom sig.

Några timmar efter tisdagens besked höll Landeskog en digital pressträff, som bland annat Aftonbladet har tagit del av.

— Om jag ska vara helt ärlig har jag aldrig känt att det skulle vara karriärshotande. Jag har känt ett förtroende och en säkerhet i att vi kommer hitta rätt. Jag känner att beslutet med den här operationen i morgon är helt rätt. Det kommer vara en lång och tuff väg tillbaka men jag ser fram emot att ta första steget i morgon, säger han enligt tidningen.

Vann titeln i fjol

Landeskog spelade sin senaste ishockeymatch den 26 juni i fjol, när Colorado säkrade Stanley Cup-titeln i finalen mot Tampa Bay. Han genomgick sedan en artroskopioperation i oktober och då var beskedet att han skulle komma tillbaka i januari. Men comebacken har sedan försenats ett par gånger och nu verkar det alltså som att 30-åringen i bästa fall kan spela NHL-ishockey igen först hösten 2024.

Landeskog har försökt skaffa så mycket kunskap som möjligt om vad onsdagens ingrepp, som görs på University Medical Center i Chicago, innebär.

— Jag har inte läst på så här mycket sedan jag gick i gymnasiet. Jag har kollat upp mycket tillsammans med våra läkare i laget. Jag har pratat med flera läkare och experter för att få deras syn på det och lära mig mer om olika möjligheter. Det här är det alternativ som är det bästa för mig att kunna komma tillbaka och spela hockey igen, säger han.

"Ville ta rätt beslut"

Om att den väntade frånvaron på tre månader nu ser ut att bli två år, säger han:

— I oktober tänkte vi att det skulle ta den tid som behövdes och inte skynda på något i onödan. Vi trodde att knäet skulle svara annorlunda på rehaben. Vi gjorde bra framsteg men när jag väl gick på is var det inte ens nära att vara tillräckligt bra. Då i oktober kändes det som att den här operationen inte ens var på kartan. Jag ville ta rätt beslut i rätt ordning. Knäet svarade inte på det sättet som vi hade hoppats och då får man byta riktning.

Utan svensken i laget tog den här säsongen slut redan i Stanley Cups åttondelsfinal för det regerande mästarlaget. Seattle besegrade där Colorado med 4–3 i matcher.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!